2024.03.29, Péntek

Szakmai tanévnyitó Fejér megyében

szekesfehervar.hu

2016.08.25. 10:32

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatási Hivatala a Városháza Dísztermében tartotta Fejér Megyei Szakmai Tanévnyitó konferenciáját.

Hirdetés

A szakmai tanácskozásra meghívást kapott valamennyi Fejér megyei közoktatási intézmény vezetője. A konferencián Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a tananyag csökkentésének lehetőségeiről és a szakgimnáziumok elindításáról is szólt.

 

A konferencián Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár az oktatás legaktuálisabb kérdéseiről, a tananyag csökkentésének lehetőségeiről és a szakgimnáziumok elindításáról is szólt.

 

A diákok leterheltségének csökkentésével kapcsolatban kiemelte, a tanárok szabad kezet kapnak, hogy tantestületi értekezlet keretében döntsenek a tananyag csökkentéséről.

- Olyan vitáról van szó, amit a szakmának kell eldönteni. Két hónap alatt viszont azt nem lehet eldönteni, hogyan legyen az első-másodikos gyereknek kevesebb óraszáma, ezért történt az a megoldás, hogy az Oktatásfejlesztő és Kutatóintézet honlapján elérhetőek azok a tanmenet javaslatok, amelyek kicsit súlytalanítják a kerettanterveket és nagyobb szabadságot adnak a pedagógusnak arra vonatkozóan, hogy mit használ fel a kerettantervekből. Ezek NAT kompatibilis anyagok - mondta el az államtitkár, aki tájékoztatta a résztvevőket arról is, hogy az erre vonatkozó rendelet elkészült, miniszteri aláírásra vár.

Ugyanebben a rendeletben fogják legalizálni azt a jó pedagógiai gyakorlatot, amit most is a legtöbb tanítónő az első két évfolyamon használ, hogy a 45 perces órában játszani is engedi a gyerekeket.

 

Sipos Imre beszámolt arról is, hogy a szakgimnáziumokat elindítják szeptember 1-jétől. Komoly feladata lesz a tanévnek, hogy a közismereti és szakmai tantárgyak kerettanterveinek beillesztését folyamatosan monitorozzák. Az államtitkár szerint megtörténik a komplex természettudományos tantárgy bevezetése is.

Aktuálisoktatás