2024.03.28, Csütörtök

Csökkent a parlagfűvel fertőzött terület Fejér megyében

2016.07.28. 09:42

Már a Nemzeti Alap Tantervbe is bekerült a parlagfű elleni védekezés fontossága.

Hirdetés

Helikopteres légi felderítéssel kutatta a parlagfűvel fertőzött területeket a megyében a Fejér Megyei Kormányhivatal. Tájékoztatásuk szerint jelentősen, a tavalyi harmadára csökkent a parlagfűvel fertőzött terület nagysága Fejér megyében.

 

-  A hatóság július eleje óta ellenőrzi a gyomnövény irtását. A tavalyi 3 millió forint után idén egymillió forint bírságot kellett kiszabni a hatóságnak. A kormányhivatal a tervek szerint 200 ezer hektár területet ellenőriz. - mondta Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és földművelésügyi főosztályának vezetője a térségben szerdán kezdődő helikopteres felderítéssel egybekötött sajtótájékoztatón.

 

Kötelező irtani

A földhasználóknak és földtulajdonosoknak törvény írja elő, hogy minden év június 30-ig elvégezzék földterületeiken a parlagfű-mentesítést, megakadályozva ezzel a bimbók kialakulását. A gyommentes állapotot egészen a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani. A szakemberek szerint a növényt a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha a háromszori kaszálás nem valósítható meg, úgy az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb.

Bírságolják a mulasztókat  
Külterületeknél a felderítéseket a kormányhivatalok illetékes hatóságai, földhivatalai végzik, belterületek esetében pedig az önkormányzatok. A növényvédelmi bírság kiszabása a megyei növényvédelmi hatóság jogköre, mértéke tizenötezer forinttól akár ötmillió forintig is terjedhet.     

 

Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető helyettese kiemelte, a hatóságok célja nem a bírságolás, hanem az, hogy a földhasználók önkéntesen végezzék el területükön a parlagfű mentesítést.     

 

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese hozzátette, az irtás mellett fontos a megelőzés is, ezért a Növényorvosi Kamarával együttműködve egy védekezést bemutató képzéssorozatot hirdettek a mezőgazdasági termelőknek.     

Mivel a parlagfű nemcsak közegészségügyi problémát jelent, hanem a mezőgazdaságban mint gyomnövény közvetlenül is gondot okoz, a Nemzeti Alap Tantervbe is bekerült a védekezés fontossága - tette hozzá. Felső tagozatban és középiskolában is, osztályfőnöki óra keretében hívják fel a figyelmet a parlagfűirtás szerepére.    

Aktuáliskormányhivatalparlagfű