2024.02.29, Csütörtök

14 milliárdos pályázat a Velencei-tó partvédműveinek felújítására

2016.05.31. 10:46

Hirdetés

14 milliárdos pályázatból újulnak majd meg a Velencei-tó védművei, kikötői, sétányai és szigetei is, akárcsak a hozzátartozó tározók és vízelvezetők. Csökken a mesterséges partszakaszok nagysága.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a tavaly elkészített tervek alapján a múlt héten benyújtotta azt a 14 milliárd forintos pályázatot, amelyből a Velencei-tó védművei, kikötői megújulnak, illetve a vízgyűjtő területet rekonstruálják. A hírt a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára, L. Simon László jelentette be a Velencei-tavi vízisport- és turisztikai évadnyitón.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Deák Csaba, a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője és L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára az évadnyitón Agárdon

A korábbi beszámolók szerint a projekt során  23 kilométernyi partfal újul meg. A beavatkozást főleg az indokolja, hogy a 60-as 70-es években épült vasbeton partművek állapota és szerkezete több esetben nem felel meg a mai környezeti és tájvédelmi előírásoknak. A beruházás célja emellett, hogy a tó a nagyobb vízszintingadozásokat is jól állja, illetve turisztikai vonzereje növekedjen.

A munkálatok során

  • bontást, helyreállítást, újjáépítést, mederkotrást végeznek,
  • rendbe teszik a hajó és csónakkikötőket
  • és a vízelvezető árkokat,
  • parti sétányokat építenek,
  • továbbá megújul a Cserepes- és a Velence-sziget.

A mesterséges partfal nagysága nem nő, sőt meglevő mesterséges szakaszokat váltanak ki természetközeli módon.

A komplex fejlesztés a tó mellett tartalmazza a vízgyűjtő terület vízfolyásainak, valamint a pátkai és a zámolyi víztározó felújítását is.

Zászlófelvonás Agárdon

L. Simon László a Velencei-tavi Vízi Sportiskola agárdi telephelyén kihangsúlyozta, hogy a vízisport-infrastruktúra korábban megkezdett fejlesztési munkáit is folytatják, és a következő évek a sportélet jövőjét döntően befolyásolják. Fontosnak nevezte, hogy a következő két évben az északi evezőspálya is megújuljon.
Közölte, a kormány támogatásával és az evezősszövetséggel közösen a Velencei-tavi Vízisport Szövetség pályázatot nyújtott be a 2019-es masters (öregfiúk) világbajnokság megrendezésére. Cseh és spanyol riválisok előtt szeretnének nyerni, ehhez pedig az evezőspálya rekonstrukciója elengedhetetlen - tette hozzá.

forrás: mti, magyarepitok.hu

fotók: mti/Bodnár Boglárka

Galéria

AktuálisberuházásfelújításVelencei-tóévadnyitóL. Simon