2024.03.28, Csütörtök

Ne kapjon frászt - csak a katasztrófavédők gyakorlatoznak

szekesfehervar.hu

2016.09.06. 10:58

Kétszer is megszólalnak ma a szirénák Székesfehérváron. A város külső védelmi tervének részleges gyakorlata folyik délelőtt.

Hirdetés

Székesfehérvár külső védelmi tervének részleges gyakorlása a közreműködő szervezetek számára szervezett eligazítással kezdődik, majd belső tűzvédelmi gyakorlatra kerül sor egy fehérvári töltőüzemben.

Napközben kétszer, 10.50 órakor és 11.40 órakor szólalnak meg városszerte a lakossági tájékoztató szirénák. Az első jelzésnél egy szöveges tájékoztatót hallhatnak az állampolgárok, ezután következik a „Katasztrófariadó” szirénajele, amely egy 120 másodpercig tartó, váltakozó hangmagasságú, folyamatos szirénahang. A gyakorlat végén hangzik el a második szöveges tájékoztató a gyakorlat befejezéséről, majd a „Veszély elmúlt” szirénajel hallható, amely kétszer egymás után megismételt, 30 másodpercig tartó, egyenletes hangmagasságú szirénahang, a jelzések közötti 30 másodperces szünettel. A szirénák megszólalása ezekben az időpontokban csak a rendszer próbája, a lakosságnak semmilyen teendője nincs.

 

Ezen a napon 10.40 órakor a város általános- és középiskoláiban, valamint a felsőoktatási intézményekben tűzriadó-gyakorlatot tartanak. A lakosság védelme érdekében külső védelmi terv készítésére és gyakoroltatására kötelezettek azok a települések, amelyek vonzáskörzetében úgynevezett felső küszöb értékű – veszélyes anyagokkal foglalkozó – üzem működik. Székesfehérvár tekintetében ilyen a FLAGA Gáz Kft. töltőüzeme, ezért a megyeszékhely is rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet az esetleges vészhelyzetek könnyebb felszámolása érdekében évente részlegesen, háromévente pedig teljes körűen gyakorolnak a szakemberek. A gyakorlás közös biztonságunkat szolgálja, az esetleges kellemetlenségek miatt az érintettek türelmét kérik a közérdekű feladat ellátásában résztvevők!

Helyi hírekKatasztrófavédelem