2024.03.29, Péntek

Közel ezer új parkolóhely jöhet létre Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2017.01.13. 13:36

Székesfehérváron az ezer főre jutó gépjárművek száma 480, mely messze a legmagasabb az országban, és az EU-s átlagot is jelentősen meghaladja. A város ezért olyan megoldást keres a parkolóhelyek kialakítása során, mely valamennyi gépjárművel közlekedőt szolgál. Ennek érdekében a következő három évben összesen 1000 új parkolóhely jön létre Székesfehérváron.

Hirdetés

„Az elmúlt években többszörösére növekedett forgalom miatt kulcskérdéssé vált Székesfehérváron az újabb parkolóhelyek kialakítása. A gépjárműszám mára Fehérváron elérte azt a kritikus szintet, hogy a parkolással kapcsolatos valamennyi döntés egyértelműen közlekedés-szabályozási megfontolásból születik. A Belvárosban mind a lakók, mind az ide érkező munkavégzők és ügyintézők, mind pedig az intézmények, cégek, vállalkozók számára biztosítani kell az autók elhelyezését.” – kezdte beszédét Cser-Palkovics András polgármester a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón. A probléma megoldása érdekében az Önkormányzat a Saára Gyula-program kiegészítéseként idén elindít egy parkolóépítési programot. A cél, hogy 1000 új parkoló jöjjön létre Székesfehérváron – a tágabb értelemben vett Belváros környékén – a következő három évben, akár területvásárlásokkal is. A program részleteiről a Közgyűlés dönt majd februárban, a költségvetés elfogadásával.

Székesfehérvár Önkormányzata több megoldási lehetőséget is számba vett az elmúlt időszakban, hogy a parkolással kapcsolatos problémákra megoldás szülessen. Egyik lehetséges opcióként a Dr. Koch László utca és Színház utca között tervezett, kicsivel több mint ötezer négyzetméteres parkolóház szerepelt. A tervek ütemezetten elkészültek, a város pedig minden szükséges engedélyt megkapott, azonban az eredeti elképzeléssel ellentétben egy emelettel kisebb lett volna a Dr. Koch László utcába tervezett parkolóház. Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb, összességében 137 darab parkoló létrehozására lett volna alkalmas az épület, ami alig több a felszínen kialakítható 60 darabos felszíni parkoló kapacitásánál. Ezt az adatot és a környéken élők véleményét figyelembe véve dr. Cser-Palkovics András polgármester februárban arra tesz javaslatot a Közgyűlésnek, hogy amennyiben az arra szánt 600 millió forintos pályázati összeg átcsoportosítható úgy álljon el a Dr. Koch László utcában a parkolóház megépítésétől, ezzel párhuzamosan pedig döntsön az 1000 új parkoló létrehozásáról.

Székesfehérvár Önkormányzata a Belváros peremén több területen vizsgálja felszíni, valamint zöldterület alatti parkolók kialakításának lehetőségét, illetve meglévő parkolók felett egy szinten parkolólemezek létesítését. A városszerkezethez és a lakossági igényekhez is jobban igazodik, ha nem egy helyre összpontosulnak az új parkolóhelyek, hanem egy átfogó koncepció mentén több földfelszíni új helyet hoznak létre. Így a város úthálózatán is jobban eloszlik a terhelés. Ezért döntött a város vezetése a komplex parkolóhálózat fejlesztése mellett, kedvezőbb megközelíthetőséget kínálva a gépjárművel közlekedőknek. A cél pár éven belül mintegy 1000 darab új parkoló kialakítása.

A tervek szerint a Dr. Koch László utcában tervezett parkolóházat 60 autó befogadására alkalmas felszíni parkolóval váltanák ki. A Jávor Ottó téren pedig egy új park kialakításával párhuzamosan 44 férőhelyes felszíni parkolót is létrehoznak. A fejlesztés az idei év márciusában indul és a tervek szerint a nyár végére el is készül. Ezen kívül a Palotai úton is kialakításra kerül egy új építésű felszíni parkoló. További területeken vizsgálja az önkormányzat új parkolók kialakításának lehetőségét, akár területvásárlással együtt is.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: meglévő forrásait Székesfehérvár hatékonyan, a lehető legtöbb parkolóhelyet kialakítva úgy szeretné felhasználni, hogy közben a kerékpáros közlekedést, valamint a buszhálózatot is fejleszteni tudja. A Dr. Koch László utcai parkolóházból felszabaduló európai uniós forrásból származó 600 millió forintot az átcsoportosítás után felszíni és lemezes parkoló építésre, valamint a kerékpárút-hálózat további fejlesztésére fordítja a város. A nagyszámú új parkolóhely kialakítását követően nyílik lehetőség arra, hogy bizonyos korlátok között az első egy-két óra parkolás ingyenesen, vagy nagyon kedvező áron történjen. Ennek technikai előkészítése még ebben az évben megtörténik.

Dr. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő örömét fejezte ki, hogy a tervezett parkolók közül kettő is érinti a 2. számú választókörzetet. „A várható közgyűlési döntés értelmében – mely szerint nem épül meg a Dr. Koch László utcában a parkolóház – egy elég komoly feszültségforrás szűnik meg, ami nagy öröm számomra. Ugyancsak örömteli hír, hogy a 2. számú választókörzetben mintegy száz új parkoló létesül. A Jávor Ottó tér vonatkozásában fontos kiemelni, hogy a parkolóhelyek építésével a zöldterület nem csökken a parkban, ahol ráadásul új cserjéket és fákat is elültetnek.

AktuálisSzékesfehérvárönkormányzatvárosfejlesztésparkolóhely