2024.05.26, Vasárnap

Vizsgálatot indít a felcsúti kisvasút miatt az EU a Telegraph szerint

2016.06.21. 14:16

Vizsgálódni fog az EU a kétmillió eurós uniós támogatás igénybevételével megépült felcsúti kisvasút miatt.

Vizsgálódni fog az EU a kétmillió eurós uniós támogatás igénybevételével megépült felcsúti kisvasút miatt – írta a brit Telegraph. A beruházás költségeinek 80 százalékát az EU állta.

A lap szerint a kormány az EU-finanszírozás kérelmezésekor azt állította, naponta 2500-7000 utas használhatja a vonalat, de az első hónapban mindössze 30-an szálltak fel rá átlagosan. Egy utas szerint az Orbán Viktor két gyerekkori faluja között közlekedő vonat "a semmiből a semmin át a semmibe megy" – tette hozzá a lap.

Az ügyben Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő tett bejelentést az EU csalás elleni hivatalának, az OLAF-nak. A képviselő szerint a kormány szándékosan téves adatokat adott meg az EU-nak, mivel már a támogatási kérelemnél is egyértelmű volt, hogy a becsült utasszámok "abszurdak és nem reálisak".

A kisvasutat a hvg.hu is tesztelte. A hivatalosan május elsején elindított járat első napján elég sok volt az utas, főleg gyerekesek vágtak neki az 5,7 kilométeres távnak. A látnivaló kevés, a felcsúti stadiont nem lehet csak úgy megnézni, az arborétum viszont lehet végcél.

A kérdés, hogy mekkora tömegeket vonz majd önmagában a kisvasút – főleg egy 15 perces, teljesen feleslegesnek tűnő várakozással a közepén, ami megfejeli az egyébként csak 20 perces menetidőt.

forrás: hvg.hu

Galéria

Helyi hírekkisvasútFelcsút