2024.02.23, Péntek

Világrekord kézmosásra készülnek

2016.05.04. 12:29

Hirdetés

Fejér megyéből 1000 diák és 200 felnőtt vesz részt az össznépi nagy kézmosásban, amikor a tervek szerint holnap délelőtt 10 órakor megdöntik a kézmosásoktatáson egy időben résztvevők világrekordját. A szervezők, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályain dolgozó e-Bug koordinátorok a Guiness-rekorddal kívánják felhívni a figyelmet a helyes kézmosás rendkívüli fontosságára.

Országszerte 190 iskolából több mint 14.000-en jelentkeztek a világrekord kísérletben részvételre. Miért pont az iskolásokat igyekeznek bevonni? Ismert tény, hogy a nátha, influenza, hasmenéses megbetegedések közösségekben gyorsan terjednek, rövid idő alatt nagy számú megbetegedést okozhatnak. Egyéb higiénés szabályok betartása mellett, sokszor egyszerű kézmosással is megelőzhető lenne a fertőzés továbbadása.

A sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskolában Varkoly Eszter népegészségügyi felügyelő segítségével gyakorolják a gyerekek a hatékony kézmosást

Annak ellenére, hogy mindenki tudja, a kézmosás a legalapvetőbb tevékenységek egyike annak érdekében, hogy megelőzzük a fertőző megbetegedések bizonyos fajtáit, mégis sokszor elmarad vagy nem eléggé alapos a kezek tisztítása. Pedig teljesen természetesnek kellene lenni, hogy kezet mossunk illemhely használata előtt és után, főzés, étkezés, sminkelés, sebkezelés és gyógyszerbevétel előtt, továbbá orrfújás, takarítás, cipőpucolás, nyers hússal való dolgozás, sebkezelés, szemétlevivés, állatsimogatás után. 

Ezért határozta el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, hogy megszervezi Magyarországon a Guinness-rekord megdöntését az egyidejű, sokhelyszínes kézmosás-oktatás kategóriájában. 14 ezer diák fogja meghallgatni és megtanulni május 5-én, hogyan kell helyesen kezet mosni, miért kell zsebkendőt használni tüsszentéskor. Az óravázlat a www.e-Bug.eu Európai Uniós fejlesztésű ingyenes oktatóprogramon alapul.

Fejér megyében 10 iskola mintegy ezer részvevővel jelentkezett a rekord megdöntésére:

Mezőfalvi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola;Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola; Nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola; Sárszentmiklósi Általános Iskola Nagylóki Tagiskolája;Martonvásári Beethoven Általános Iskola; Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Csákberényi Tagiskolája; Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola;Sárszentágotai Általános Iskola; Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola; Dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola

forrás és fotó: Fejér Megyei Kormányhivatal

 

Galéria

AktuálisÁNTSZkézmosásguinessvilágrekord