2024.02.24, Szombat

Újabb korszerű motorvonatok álltak szolgálatba

2016.07.04. 13:36

Forgalomba állt tegnap a Déli pályaudvar és Győr között a tavaly nyáron megrendelt tizenöt darabos Flirt-flotta első két szerelvénye - közölte a MÁV-Start Zrt. Új vonatok érkeznek majd a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém vonalra is.

Hirdetés

Forgalomba állt tegnap a Déli pályaudvar és Győr között a tavaly nyáron megrendelt tizenöt darabos Flirt-flotta első két szerelvénye - közölte a MÁV-Start Zrt. Új vonatok érkeznek majd a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém vonalra is.

A 15 új járműből hat a Budapest-Tatabánya-Oroszlány és a Budapest-Tatabánya-Győr, kilenc pedig a Budapest-Székesfehérvár-Veszprém és Budapest-Füzesabony-Eger vonalon szállítja majd az utasokat.
A két új szerelvénnyel 110-re nőtt a korszerű motorvonat-állomány, a maradék 13 az év végéig érkezik meg.

A MÁV 2007-2010 között forgalomba állított 60 darab „piros FLIRT” vonatot, az új flottába pedig „kék FLIRT-ök” érkeznek. Most már Magyarországon üzemel a világ legnagyobb, egységes Flirt-flottája, sőt a korábbi 42+6 darabos megrendelésből tavaly évvégéig forgalomba állított új motorvonatoknak köszönhetően európai uniós színvonalúra emelkedett Budapest elővárosi közlekedése. Ezzel mintegy 34 millió utast tud modern járművekkel kiszolgálni a MÁV-START.

A motorvonatok fékberendezése segítségével a felvett energia 25-30 százalékát visszatáplálja a hálózatba, így a járművek 2007 óta összesen mintegy százmillió megtett kilométer alatt több tízmilliárd forint értékű villamos energiát is megtakaríthattak a vasúttársaságnak.
    

A tizenöt Flirt elővárosi villamos motorvonat szállításáról tavaly júliusban írt alá szerződést a MÁV-Start Zrt. és a Stadler Bussnang AG. Az egyenként 5,788 millió euróba kerülő járművek beszerzését az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásaiból, 85 százalékban EU-támogatásból fedezi a vasúttársaság.
    

A Flirt elnevezés egy mozaikszó, jelentése: fürge, könnyű, innovatív, regionális motorvonat (Fast, Light, Innovative Regional Train). Az akadálymentesített járműveken 211 ülőhely van, végsebességük óránként 160 kilométer.
A motorvonatok korszerű utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas, kerekesszékek és kerékpárok fogadására is alkalmas utasterekkel, mozgáskorlátozottak által is könnyen használható mosdóval, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal rendelkeznek.

AktuálisMÁV