2024.05.25, Szombat

Új őstermelői igazolvány – van is, meg nincs is

2016.01.28. 10:29

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a papíralapú mezőgazdasági őstermelői igazolványok helyett plasztikkártyákat vezetett be január 1-től. Akik most regisztrálnak, átmenetileg továbbra is papíralapú ideiglenes igazolványt kapnak.

Az új igazolvánnyal nemcsak az elektronikai nyilvántartást akarja megoldani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, de a visszaéléseket is szeretnék kiszűrni.

Egy digitális alapokon álló rendszer épült ki az őstermelők számára, amely leváltja a papír alapú igazolványokat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Az elnök szerint így helyzetbe kerülnek a valódi őstermelők, szabályozza az őstermelői igazolvánnyal rendelkező, ám tényleges termelést nem végző ’álőstermelőket’ és megkönnyíti a fogyasztók a döntéshozatalát.

Az új plasztiklap minden, az őstermelők tevékenységére jellemző adatot tartalmaz majd, amelyeket a falugazdászok töltenek fel a kártyákra.
Azok, akik most váltják ki az őstermelői igazolványt, átmenetileg egy ideiglenes, A4-es méretű papíralapú igazolványt kapnak, amely július 31-ig érvényes. 

Győrffy Balázs megjegyezte, hogy több újítás is bevezetésre került január elsejével: az informatikai rendszer miatt nem kell évente újra minden adatot megadniuk az őstermelőknek és háromról öt évre hosszabbodott az igazolvány hatálya. Kiváltását továbbra is a falugazdászoknál lehet kezdeményezni ingyenesen. A visszaélések miatt azonban csak személyesen vagy meghatalmazással lehet igényelni.

A korábbi papíralapú igazolványok 2016. december elsejéig lehetnek forgalomban.

forrás: agroinform.com, mti
 

Galéria

Aktuálisőstermelői igazolványNAKagrárgazdasági kamara