2024.05.27, Hétfő

Óvatosságra intenek a vízimentők

szekesfehervar.hu

2016.07.03. 12:35

Rengetegen fürdenek a Velencei-tóban, a bajt nem árt megelőzni

Dübörög a szezon a Velencei-tónál, a kánikula beköszöntével egyre többen hűsölnek itt, sokan választják a vizet kikapcsolódás és sportolás céljára is. Schwanner Róbert vízimentés- szervező elmondta, hogy a Velencei-tó hat strandján teljesen új felszerelésekkel tizenkét órás szolgálatot látnak el, reggeltől estig dolgoznak.

A vízimentők utánpótláshiányra panaszkodnak: bár feladataikat el tudják látni, jól jönne a segítség. A jelentkezők a tanfolyam elvégzésében segítséget kapnak.

Az elmúlt hetekben a vízirendőrség is teljes gőzre kapcsolt. A gárdonyi vízi körzeti megbízottak hajóikkal most már naponta többször járőröznek, és non-stop a fürdőzők biztonságáért dolgoznak.

Óvatosságra intenek: hogy ne történjen baj, a nyaralóknak néhány alapvető szabályt be kell tartaniuk. Bodó Miklós rendőr őrnagy, közlekedésrendészeti osztályvezető szerint érdemes figyelni a viharjelzőkre, csak a strandokon szabad fürdőzni, és éjszaka tilos, életveszélyes a tóba menni. A vízirendőrök a múlt hétvégén az erős szélben huszonkét embert mentettek meg, akik túrahajóikkal nem tudtak partot érni.

Elsőfokú viharjelzés: percenként negyvenöt felvillanással működő sárga villogó fény. Nem szabad a parttól túl messzire úszni.

Másodfokú viharjelzés: percenként kilencven felvillanással működő sárga villogó fény. Mindenféle eszközzel tilos a vízben tartózkodni.

AktuálisVelencei-tó