2024.03.28, Csütörtök
Újra nekifut egy magyar annak, ami eddig még nem sikerült a Mount Everesten
illusztráció - pixabay

Újra nekifut egy magyar annak, ami eddig még nem sikerült a Mount Everesten

mti

2023.03.09. 15:55

Suhajda Szilárdnak az öt legmagasabb hegycsúcs közül a 8611 méteres K2-t és a 8516 méteres Lhoce-t is sikerült meghódítania oxigénpalack nélkül. Most a világ legmagasabb hegyére készül.

Hirdetés

Magyar expedíció indul a 8848 méteres Mount Everest meghódítására. Suhajda Szilárd az első magyar állampolgár lehet, aki oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül mássza meg a Föld legmagasabb pontját.

"Március 23-án indulok Nepálba. A csúcsmászás a tervek szerint május közepén, második felében lesz, legkésőbb június első napjaiban szeretnék hazatérni. Hosszú távú célom, hogy tisztán, azaz oxigénpalack és teherhordók nélkül teljesítsem a Big Five-ot, az öt legmagasabb csúcsot, amelyek közül a 8611 méteres K2 2019-ben, a 8516 méteres Lhoce pedig tavaly sikerült" - mondta Suhajda Szilárd az expedíció csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.


A szokásosnál két héttel korábban indul Nepálba

Mint kiemelte, felkészültnek érzi magát a feladathoz, bízik a jó körülményekben, a kedvező időjárásban, a szélcsendben és a kevés csapadékban. Hozzátette: lényegében egy nekifutásra van lehetőség, ezért nagyon fontos az előrejelzések alapos vizsgálata, valamint az, hogy a lehetőségekhez mérten távol tudja tartani magát a nagy számban érkező "kereskedelmi mászóktól". Megjegyezte: palack nélküli mászóként sokkal inkább ki van téve a fagyás veszélyének is.

"Extra kockázatot nem vállal az ember, de a ritka levegővel meg lehet birkózni. Meglátásom szerint az oxigénpalack használata degradálja a hegyek meghódításának értékét" - fogalmazott Suhajda Szilárd.   

A hegymászó a szokásosnál két héttel korábban indul Nepálba az ideális elő-akklimatizáció érdekében. Az út az Everestre 7800 méterig megegyezik a Lhoce felé vezetővel, a mászás utolsó 48 órája válik szét.   


Első magyarként mászta meg tisztán a legnehezebbnek tartott K2-őt

Az Everestet oxigénpalack nélkül először a német Reinhold Messner és Peter Haberer mászta meg 1978-ban. Eddig mintegy 13 500-an hódították meg, közülük azonban mindössze kétszáz olyan mászó akadt, aki ezt oxigénpalack nélkül tette, még kevesebb, aki ehhez serpákat sem vett igénybe. Magyar mászók közül eddig öten teljesítették oxigénpalackkal az Everestet, elsőként Erőss Zsolt 2002-ben.   

Suhajda Szilárd 2019-ben első magyarként mászta meg tisztán a legnehezebbnek tartott K2-őt, a Himalája második legmagasabb csúcsát, 2022-ben pedig a 4. legmagasabb Lhocét. A Mount Everesten (Csomolungmán) kívül még a Kancsendzönga és a Makalu tartozik a Big Five-ba, ezeket szerencsés esetben három éven belül teljesítené.   


Idén még nagyobb tumultus várható

"Tavaly tavasszal az Everest és a Lhoce közös alaptáborában mintegy ezer ember mozgott, köztük hatszáz-hétszáz regisztrált hegymászó, és mindössze ketten voltunk, akik oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül készültek a csúcsra. Várhatóan idén még nagyobb tumultus alakulhat ki a kereskedelmi expedíciók nagy száma miatt" - mondta Suhajda Szilárd.   

Kitért arra, hogy az Everest alaptábora jó lehetőségeket kínál a fotózásra, videózásra, interjúk adására, a családdal való kommunikációra. A tervek szerint a mászó a csúcsról is bejelentkezik műholdas telefonon. A csúcsmászás várhatóan az esti órákban indul és másnap délután érhet fel, majd indulhat vissza a 4-es táborba.   


75-80 kilogramm összfelszerelést visz magával

"Szerintem a hegymászók nem hősök, hanem vendégek a hegyekben, ahol megfelelő alázatra és szerénységre van szükség, továbbá figyelni a környezetünkre és saját magunkra. Az edzésprogramomon mindig finomhangolok egy kicsit, de alapvetően ugyanúgy készültem az Everestre, mint korábban a K2-re: terepfutással, evezőpaddal, úszással, kerékpározással" - mondta kérdésekre válaszolva.   

Suhajda Szilárd 75-80 kilogramm összfelszerelést visz magával, a csúcsmászás során már hátizsák sem lesz vele. A több mint két hónapos expedíció a Global-Union Kft. - a Kyocera magyarországi forgalmazója - és Suhajda Szilárd sportolói közösségi oldalán egyaránt folyamatosan nyomon követhető lesz.

Országos hírekhegymászás