2024.03.28, Csütörtök
Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét
Illusztráció, unslpash.com

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

MTI

2023.01.13. 09:52

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos nyitó istentiszteletét Bu­da­pes­ten, a Kálvin téri református templomban tartják - közölte a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.

Hirdetés

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. A programsorozatot megnyitó szertartáson beszédet mond Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT 2017-es döntése óta az ökumenikus imahét nyitó vasárnapja egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségeknek, mind az Ökumenikus Tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezeteinek lehetőségük van imádkozni a délelőtti istentiszteleten az üldözött keresztényekért szerte a világban.

Az idei imahét bibliai mottója az Ézsaiás próféta könyvéből vett idézet: "Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra. / Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot".

Az ez évi imahét anyagát az Egyesült Államokban működő Minnesotai Egyházak Tanácsa készítette, a szö­ve­get az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa ál­tal lét­re­ho­zott nemzet­kö­zi bizottság tag­jai véglegesítették - olvasható a közleményben.

Az imaheti füzet kiemelten foglalkozik a rasszizmus kérdéskörével - írták, hozzátéve, Magyarországon az alapige más hangsúlyt kap a szomszédban zajló háború miatt. "Nap mint nap erőszakos cselekmények hírét halljuk. Testvérnépek harcolnak egymás ellen. Naponta több mint tízezer ember lépi át határainkat a háború elől menekülve" - fogalmaztak.

Az imahét kiváló alkalom lehet a rasszizmussal és a háborúval kapcsolatos önvizsgálatra. "Mindkettő a rosszindulat, sokszor a gyűlölet megnyilvánulása, nekünk azonban gondolatainkkal és magatartásunkkal a krisztusi egység értékét kell képviselnünk" - írták.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg.

Az esemény Magyarországon több évtizedes hagyományra tekint vissza.

Országos hírekökumenikus imahét