2024.03.28, Csütörtök
Regényes természet - Eredményt hirdettek a környezetvédelmi irodalmi pályázaton
illusztráció - Unsplash

Regényes természet - Eredményt hirdettek a környezetvédelmi irodalmi pályázaton

mti

2021.09.15. 16:47

Nyolc fiatal írót díjaztak szerdán Budapesten a Regényes természet című irodalmi pályázaton, amelyet az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Írószövetség írt ki ifjúsági regények írására a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témájában.

Hirdetés

"A kormány azzal bízott meg, hogy az aktív életmód lehetőségeit bővítsem, az aktív életmódot népszerűsítsem. Ebbe a természetjárástól a szabadidős sportig nagyon sok minden beletartozik, építettünk például számtalan kerékpárutat vagy felújítottunk 90 turistaházat. De úgy láttuk, hogy mindez kevés, ezért a szemléletformálásra is hangsúlyt szeretnénk fektetni" - mondta el a pályázat eredményhirdetésén az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Révész Máriusz közölte, hogy karácsonyra megjelenik a magyar természetvédelem sikereit bemutató kötet és idén mutatták be az Erdőszelfi, majd a Sportszelfi ifjúsági versesköteteket is.

 

A virtuális helyett a valódi

Hozzátette: a Regényes természet irodalmi pályázattal szerették volna megszólítani a gyakran legszívesebben a virtuális világban élő fiatalokat és olyan kortárs műveket a kezükbe adni, amelyek mai problémákat dolgoznak fel kortárs nyelven - fűzte hozzá.

Révész Máriusz elmondása szerint az anonim pályázathoz 10 millió forintos díjalapot rendeltek és a díjazott könyvek megjelentetésében is segítenek; a könyvkiadók előzetes jelzései alapján várhatóan mindegyik írás megjelenhet majd kötetként.

 

239 érvényes pályamű érkezett be

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke hozzátette: határidőre 239 érvényes pályamű érkezett be. Ekkora számú regény elolvasása az öttagú zsűri számára túl nagy kihívás lett volna, ezért a jelenlegi és korábbi Oláh János-ösztöndíjasokból összeállítottak egy előzsűrit, melynek tagjai szigorú szempontrendszer alapján bíráltak el a fejenként 20-20 kéziratot.

Erős Kinga beszámolója szerint egy pályamű egyértelműen kimagaslott a mezőnyből, további hét pedig nagyon hasonló színvonalú volt, ezért a zsűri döntése értelmében a pályázat győztesét 3 millió forinttal jutalmazzák, a hét további díjazott pedig 1-1 millió forintot kap.

Első díjat nyert Regős Mátyás Lóri és a halott állatok című pályaműve, a további díjazottak pedig Aux Eliza, Bognár Endre, Kartali Zsuzsanna, Kemény Gabriella, Koller Gabriella, Schmöltz Margit és Veréb Árnika lettek.

A szakmai zsűri tagjai Erős Kinga mellett Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó vezetője, Nógrádi Attila, a Turista Magazin főszerkesztője, Pacskovszky Zsolt, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője és Varga Betti irodalmár, pedagógus voltak.

Országos hírektermészetirodalom