2024.03.19, Kedd
Szombattól hőségriasztás lép életbe
illusztráció - pixabay

Szombattól hőségriasztás lép életbe

MTI

2021.06.18. 13:16

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Hirdetés

A következő napokban várható tartós hőség miatt szombattól hőségriasztást adott ki Müller Cecília országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményben azt írta, hogy a tisztifőorvos szombaton 0 órától kedd éjfélig rendelte el másodfokú intézkedését.

Kiemelték:

a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Kitértek arra is, hogy az autósok vezessenek óvatosan, mert a meleg rájuk nézve is kedvezőtlen hatással lehet. A vízparton tartózkodók pedig - különösen napozást követően - hűtsék le magukat mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
Fontos továbbá odafigyelni a fokozott vízivásra. A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztása viszont kerülendő.

 

11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon

Felhívták a figyelmet, hogy

gyermeket, állatokat ne hagyjanak autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot - tették hozzá. Senki ne hagyjon továbbá az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Hozzátették: 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a napon, illetve védekezzenek megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája péntektől elérhető lesz a katasztrófavédelem weboldalán - tették hozzá.
Az NNK és az OKF közös közleményében azt is kiemelték, hogy meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. "Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom" - írták.

Az előrejelzés szerint a hétvégén napközben akár 35 fokig is melegedhet a levegő, s helyenként még a minimumok is 20 fok felett alakulnak.

Országos hírekhőségnyár