2024.03.28, Csütörtök
Szennyezettségi térkép készült a közutak melletti területekről
Illusztráció: pexels.com

Szennyezettségi térkép készült a közutak melletti területekről

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

2020.09.04. 12:26

A „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezésű projekt célja, hogy felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat.

Hirdetés

A nagyszabású projekt a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretein belül valósul meg. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) olyan pilot helyszíneket választott, amelyek alkalmas lehetnek a hulladék felszámolásához szükséges intézkedések elemzésére. Az első pilot projektek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt úthálózat melletti területen valósultak meg. Ezen akciók tapasztalata és az elmúlt időszakban végzett részletes, országos felmérések alapján a közútkezelő elkészítette az állami, országos közúthálózat melletti területek szennyezettségi térképét.

 

Szemléletformálás is szükséges

Általánosságban elmondható, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt 5 évben évente átlagosan közel 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről. A társaság az elmúlt 10 évben számos önálló országos szemétgyűjtési, szemléletformáló akciót szervezett több tízezer önkéntes bevonásával, és csatlakozott olyan nagy kampányokhoz, mint a „TeSzedd!”. A közútkezelőnél a saját munkavállalókon kívül a társaságnál dolgozó, a közfoglalkoztatotti programban szereplő több száz fő is kiemelten foglalkozik szemétszedéssel, továbbá az Országos Polgárőr Szövetség tagjai is aktívan segítenek fellelni az illegális hulladéklerakókat az állami utak mentén.

 

4300 köbméternyi szemét mellett autózunk el

A „Tisztítsuk meg az Országot!” program 2020 májusi előkészítésekor előzetesen feltérképezték a közútkezelő által üzemeltetett úthálózat mentén található illegális hulladék lerakásokat. Néhány hete két helyszínen, Ráckeresztúrnál az M6-os autópálya mellett, míg Gyálnál az M0-s autóút térségében jelöltek ki a szakemberek 1-1 pilot helyszínt, ahonnan több száz köbméternyi illegális hulladékot szállítottak el.

Az itteni tapasztalatok és az országosan korábban megjelölt helyszínek aktualizálása alapján elmondható, hogy az országos úthálózat mentén jelenleg fellelhető illegális hulladék mennyisége a folyamatos gyűjtési és szállítási munkák mellett is eléri a 4300 köbmétert.  A nagy mennyiségű hulladék összetétele, jellemzően kevert, lakossági lom és építési hulladék található benne.

A „Tisztítsuk meg az Országot!” program eddigi tapasztalatai alapján Boros Anita, a projekt lebonyolításáért felelős ITM építésügyért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta, hogy az illegális hulladéklerakások időről időre újratermelődnek, ezért ez egy állandóan aktuális probléma Magyarországon.

A tapasztalatok szerint ahol egyszer illegális hulladékot helyeznek el, ott újból megjelenik a hulladék, sok esetben nagyobb mennyiségben, mint az első alkalommal.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az M6-os autópálya mellett egy igencsak szennyezett szakaszt választott ki. Vizsgálják, hogy az ott található hulladék milyen mennyiségű, minőségű, tartalmaz-e veszélyes anyagokat, illetve, hogy milyen kapacitások szükségesek a területek megtisztításához. Az egyik legnagyobb kihívás egy olyan rendszer létrehozása, amivel az újabb illegális lerakás megelőzhető lesz - hangsúlyozta az államtitkár.

 

1 milliárd forintot emészt föl a szemétszállítás

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az eddigi pilot projektek megvalósítása kapcsán hozzátette: „94 mérnökségünk szakemberei átlagosan csaknem egy hónapot csak szemétszedéssel és a hulladék elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásainkat, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt.

Évente átlagosan több mint 1 milliárd forintba kerül az út menti és a pihenőhelyeken kihelyezett szemét összegyűjtése és elszállítása.

Bízunk benne, hogy a pilot projektjeink kiértékelésével és a folyamatos munkavégzésekkel hozzá tudunk járulni a program sikeres előkészítéséhez és lebonyolításához. Egyúttal arra kérek minden közlekedőt, hogy tegyünk együtt útjaink tisztaságáért, fogjunk össze az illegális szemetelés ellen, hogy az út menti területek is tisztábbak legyenek!”

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pilot projektjeiről szóló és a legfrissebb, út menti szennyezettségi térképet is bemutató videó a társaság hivatalos Youtube oldalán érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=85ghRAsySAM&feature=youtu.be.

Országos hírekMagyar Közút Nonprofit Zrt.ITMszemétszállítás