2024.04.16, Kedd
Országos Múzeumigazgatói Konferencia kezdődött Visegrádon
Illusztráció - Magyar Nemzeti Múzeum

Országos Múzeumigazgatói Konferencia kezdődött Visegrádon

mti.hu

2020.03.04. 15:46

A múzeumok helyét és szerepét vizsgálja a nemzeti és helyi kulturális identitás erősítésében az idei Országos Múzeumigazgatói Konferencia, amely szerdán kezdődött Visegrádon.

Hirdetés

A kétnapos tanácskozást megnyitó beszédében Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere alapvető kérdésként beszélt a nemzeti identitásról és nemzeti hagyományaink tiszteletéről.

"Az önök kezében nagyon nagy lehetőség, eszköz van" - szólt a múzeumigazgatókhoz, utalva arra, hogy a múzeumok őrzik mindazt, ami a múltból megmaradt, és amiből vissza lehet következtetni arra, miként gondolkodtak az elődök, hogyan élték az életüket, látták a világot, viszonyultak egymáshoz, a környezetükhöz, miként képzelték el nemzetük jövőjét és mit tettek érte.

Estók János, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége (OKSZ) elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a múzeumok a nemzeti kulturális közvagyon jelentős hányadának letéteményesei. Ezt a hatalmas értéket nemzetközi szinten is képviselni kell, és a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé kell tenni - mondta.

Fontos feladatnak nevezte, hogy az egyes közgyűjteményekbe széttagolt nemzeti kulturális vagyont együttesen legyenek képesek megjeleníteni. Erre kínál lehetőséget az átjárható nyilvános digitális adatbázisok építése. Hozzátette: mára a múzeumok kiemelt feladatává vált a nemzeti kulturális identitás erősítése.

"Sohasem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a magyarság egy nemzetet alkot a határon túli részekkel, a külhoni magyarsággal" - hangsúlyozta Estók János, aki arra biztatta a résztvevőket, hogy a nemzet szolgálatában bátran kezdeményezzenek.

 

Központban a kulturális identitás erősítése

Az idén hatodik alkalommal rendezik meg az Országos Múzeumigazgatói Konferenciát, amely lehetőséget kínál arra, hogy az országos, a megyei hatókörű városi és a területi múzeumok, az országos szakmúzeumok, valamint a határon túli magyar vonatkozású múzeumok vezetői megvitassák tapasztalataikat, megismertessék jó gyakorlataikat.

Az idei konferencia előadásai és kerekasztal-beszélgetései többek között a kulturális identitás erősítésével és a társadalmi felelősségvállalással, a virtuális nemzetegyesítés lehetőségeivel, a Kárpát-medencei egységes nemzeti kulturális térrel, valamint a múzeumokkal mint a nemzet kulturális terével foglalkoznak.

Országos hírekmúzeumkonferenciaMagyar Nemzeti Múzeum