2024.03.28, Csütörtök
Óriási székelykapuval várják a pápát Csíksomlyón
Fotók: MTI és maszol.ro

Óriási székelykapuval várják a pápát Csíksomlyón

maszol.ro, mti

2019.05.28. 16:07

Diákok és tanáraik éjjel-nappal faragták 800 órán keresztül; ősi székely szimbólumokkal ezt hirdeti: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!”

Hirdetés

Erdélyben Csíkszereda mellett, a csíksomlyói nyeregben felállították a Ferenc pápa fogadására készített nagy méretű székelykaput. Az alkotást Zeteváralján a Vámszer Géza Művészeti Népiskola műhelyében faragták az Iskola oktatói és diákjai.

A jellegzetes csíki motívumokkal díszített kapun megtalálhatóak a székelység ősi szimbólumai: a nap, a hold, az életfa, rozetták és a virágok.

Az alkotás 800 óra alatt készült el tölgyfából, fenyőfa zsindellyel. Az építmény 838 centiméter fesztávolságú, 533 centiméter a legmagasabb pontja és 433 centiméter az aluljáró pontja.


Esőben és napsütésben készült

Maszol.ro erdélyi magyar portál érdeklődésére András Lajos fafaragó mester elmondta, a kapu éjjel-nappal, esőben, napsütésben megfeszített munkával készült el. A székelykapu központi felirata: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!”

Ferenc pápa május 31. és június 2. között érkezik Romániába, ahol Bukarest és Jászvásár mellett az erdélyi Csíksomlyóra és Balázsfalvára is ellátogat. A hagyományos pünkösdi búcsú egy héttel később lesz Csíksomlyón.

Országos hírekErdélyCsíksomlyóFerenc pápamagyarságszékelyekSzékelyföld