2024.04.19, Péntek

Szeviép-per: börtönbüntetésre ítélték a fővádlottakat

szegedma.hu

2018.11.20. 15:37

Mindhárom Szeviép-vezért szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság kedden. Az ügyészség Baranyi Sándor előzetes letartóztatását indítványozta, a Szeviép-károsultak képviselője pedig új feljelentést is tett. Emellett a szegedi Fidesz is közleményt hozott nyilvánosságra.

Hirdetés

5 év és 2 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót ugyanennyi időre börtönben, Baranyi Sándort pedig 6 év, szintén börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték első fokon a Szegedi Járásbíróságon kedden

- számol be a szegedma.hu.

Oltványinak és Pistruinak emellett 1-1 millió forint pénzbírságot szabtak ki, valamint Baranyi Sándornak 1,2 millió forint kifizetését határozták meg.

Az ítélet hirdetésekor Kissné Gyuris Patrícia bírónő hosszasan sorolta, hogy a Szeviép-vezérek mely tulajdona fölött tartják fenn a zár alá vételt. Egyetemlegesen mintegy 3 millió forint perköltség kifizetésére ítélte őket.

A bírói indoklás szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a vagyonvesztést az okozta, hogy

a társaság 2007 év elejétől rendszeresen és nagy összegben adtak kölcsönöket, ezek viszont nem feleltek meg az ésszerű gazdálkodás követelményeinek,

ráadásul a kölcsönszerződésekben például fedezet kikötések, kamat sem szerepelt.

Ezeket a kölcsönöket egyébként is fizetési problémákkal küszködő társaságoknak nyújtották, akár úgy is, hogy a gazdasági társaság előzőleg még akár részben sem térítette meg tartozását a Szeviépnek.

Azt azonban nem lehet megállapítani, hogy a vállalat csődbevitele lett volna Oltványiék célja, ez csupán a magatartásuknak volt a következménye – indokolta a bírónő az ítéletet.

A lap újabb értesülései szerint ezt követően

Oltványi és Baranyi védői felmentésért fellebbeztek, illetve Pistrui László védője szintén bejelentette, hogy felmentésért fognak fellebbezni, de még annak indoklásáért gondolkodási időt kértek.

Az ügyész Baranyi Sándor előzetes letartóztatását indítványozta részben a Mini Hungary-ügy kapcsán, valamint Oltványi és Pistui bűnügyi felügyeletét a másodfokú ítélet meghozataláig.

Ezt követően rövid szünet után a bíróság elutasította az ügyészi indítványt a bűnügyi felügyeletről és az előzetes letartóztatásról. Az indoklás szerint konkrét, tényszerű alapokon kell nyugodnia a szökés feltételezésének, illetve mindhárman rendezett családi körülmények között élnek, így a bíróság nem látja indokoltnak a bűnügyi felügyeletet, valamint az előzetes letartóztatást. Az elutasítás miatt az ügyész fellebbezett.

 

Szabó Bálint: a Szeviép-ítélet maga alá fogja temetni a városvezetést

Frissítés:

A szegedma.hu újabb fejleményekről számolt be, miszerint a Szeviép-károsultak jogi képviselője feljelentést tesz csődbűntett, pénzmosás és bűnpártolás gyanúja miatt Ujhelyi István ex-sofőrje ellen a keddi ítélethozatal után. Szabó úgy véli, sokan bele fognak bukni a Szeviép-ügybe.

"Győzött az igazság. A mai napon a Szegedi Járásbíróság ítéletével igazságot szolgáltatott a Szeviép-ügy 516 károsultjának, akiket a szegedi nagyberuházásokkal megloptak” – mondta keddi sajtótájékoztatóján Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak jogi képviselője a per első fokú ítélethirdetése után kedden. A jogász úgy fogalmazott, hogy

a Szeviép-ügy Szeged legjelentősebb gazdasági és politikai bűncselekménye. Ma eldőlt egy olyan jelentős dominó a szegedi közéletben, amely maga alá fogja temetni a jelenlegi szegedi városvezetést

– jelentette ki.

“Egyetlen egy kérdésre nem kaphattunk választ ebben az eljárásban, méghozzá hogy hol a pénz” – mondta.

Hol a pénz? Ujhelyi sofőrjét is előveszik

Újhelyi István a most első fokon börtönre ítélt egyik Szeviép vezérrel. (szegedma.hu)

 

“A mai ítélet megalapozza azokat a további eljárásokat, melyeket már korábban is kilátásba helyeztünk. A Szeviép-károsultak nevében ezúton is szeretném bejelenteni, hogy az eltűnt, ellopott, a csődbűncselekménnyel eltüntetett pénzek nyomába eredünk és büntető eljárást kezdeményezünk első körben az Ujhelyi istván volt sofőrjének, a Biztonsági Üzem Kft-nek bűncselekménnyel átadott közel félmilliárd forint vonatkozásában” – jelentette be Szabó, majd hozzátette, hogy az önkormányzatot átiratban kérik, hogy állítsanak fel a Szeviép-ügyben önkormányzati vizsgálóbizottságot. A jogász szerint baloldali politikusok mellett akár ellenzéki politikusok is belebukhatnak majd az ügybe.

 

Szocialistákhoz vándoroltak pénzek – állítja Szabó

 

Botka László a most első fokon börtönre ítélt Szeviép vezérekkel (szegedma.hu)

Újságírói kérdésre Szabó azt válaszolta, hogy teljesen egyértelmű, hogy a szocialistákhoz vándorolt a pénz.

“Nem csak én állítom, hanem a bíróság is, amely szerintem nem mentes Botka László befolyásától, ennek ellenére a bíróság is most már ezt állítja”

– fogalmazott. “Nem tudjuk máshogy értelmezni azt a 428 millió forintot, amely Ujhelyi István egykori sofőrjének cégéhez került, aki most is jelentős tisztségviselő az önkormányzaton” – részletezte.

 

Frissítés 2: a Fidesz szegedi alapszervezete is közleményt adott ki az ügyben, miszerint

Utolérte az igazság a szegedi szocialistákat, Botka udvari beszállítóját és bűnbandáját

 

A mai napon utolérte a szegedi szocialistákat és Botka László udvari beszállítóját az igazság: a Szegedi Járásbíróság minősített csődbűntett miatt 5 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélte Ujhelyi István szocialista képviselő sameszait és Botka László udvari beszállítóit, Pistrui Lászlót, Baranyi Sándort, és Oltványi Józsefet. Változtatás nélkül közöljük a Fidesz szegedi alapszervezetének közleményét.

A SZEVIÉP csődbűntettje Szeged legnagyobb politikai korrupciógyanús ügye. Az egykor jól menő szocialista építőipari vállalkozásból a szocialisták sameszai egyszerűen kilopták a pénzt, ezzel tönkretettek 500 szegedi és Szeged környéki kisvállalkozást, akiket az érzéketlen szocialisták helyett az Orbán-kormány kártalanít.


Botka László környezetében egyre több az elítélt. Solymos László alpolgármestert, Mózes Ervin főjegyzőt, Kalmár Gábor kabinetfőnököt október 2-án ítélte a bíróság börtönbüntetésre első fokon hűtlen kezelés miatt. Másfél hónappal később Botka László udvari beszállítóját, a SZEVIÉP egykori vezetőit, Ujhelyi István sameszait is 5 év 2 hónap és 6 év börtönbüntetésre ítélték minősített csődbűntett miatt.


A Szegedi Fidesz felszólítja Ujhelyi Istvánt és Botka Lászlót, a nyilvánosság előtt számoljanak el a súlyos börtönbüntetésre ítéltekhez fűződő viszonyukról. Különösen azért, mert a SZEVIÉP dolgozott a Botka-vezette önkormányzat cégeinek, Ujhelyi István pedig többször is nyilvánosan mutatkozott sporteseményeken Pistrui Lászlóval, az egyik elítélttel.


Ujhelyi István sofőrjéhez ráadásul – aki jelenleg is egy szegedi önkormányzati céget vezet – ügyvezetőként 400 millió forint vándorolt kölcsönként a SZEVIÉP-től.


Itt az ideje, hogy Botka László és Ujhelyi István színt valljon!

Fidesz szegedi alapszervezete

Országos hírekbíróságSzegedbörtön