2024.07.12, Péntek

Milliók életét forradalmasíthatja ez a magyar találmány

pestpilis.hu

2018.05.31. 10:22

Magyar feltaláló lett az Év Innovátora Európában, mutatjuk, hogy mivel érdemelte ki.

Imre Krisztián nyerte a brüsszeli Európai Üzleti Csúcstalálkozó keretében átadott Év Innovátora díjat. A magyar feltaláló egy gépi látást alkalmazó okosszemüveggel (Extended Visual Assistant - EVA) lett az első, amely a vakok és látássérültek beltéri és kültéri mobilitását segíti. A Start it @K&H inkubátorban működő EVA Vision csapat megoldása tömegesen segítheti a látáskorlátozottak önálló tájékozódását - derült ki a cég közleményéből.

Imre Krisztián, az EVA Vision alapító ügyvezetőjeként számolt be az innovációról, ami egy mobiltelefonhoz csatlakoztatható okosszemüveg.

„Az EVA mesterséges intelligencia segítségével dolgozza fel a környezet információit, majd ezekről élőszóban tájékoztatja a viselőjét”

– mondta el a díjazott.


Többmillió ember életében hozhat hatalmas előrelépést

A szakember arra is kitért, hogy a Vakok Európai Szövetsége (EBU) szerint Európában közel 30 millió látásában akadályozott ember él. „Számukra a legtöbb hétköznapi tevékenység, így az utazás és a városi közlekedés már önmagában is nagy kihívást és ezzel együtt stresszt is jelent” – vázolta a helyzetet Imre Krisztián. „A látáskorlátozottak durván 30%-a sajnos el sem hagyja az otthonát segítség nélkül, miközben a szociális segítők száma egyre csökken, és a vakvezető kutyák kiképzése sem tud megoldást adni a tömeges igényre.”

Ezen problémák kezelésre egy olyan megoldásban gondolkodott a magyar startup, ami bárki számára segítséget nyújthat a beltéri és kültéri tájékozódáshoz egyaránt.

„Az eszközzel az volt a célunk, hogy azokat a tárgyakat, mindennapi helyzeteket is felismerhetővé tegyük, amelyek tapintás vagy hallás útján nem érzékelhetők.

Ilyen például egy járdára behajló faág, egy lépcső vagy egy szinte zajmentesen közlekedő, az utakon egyre nagyobb számban előforduló elektromos autó.”


Itt tart most a projekt

Jelenleg a szoftveres és hardveres fejlesztés párhuzamosan halad, amihez nagyban hozzájárul, hogy a cég együttműködik a Bay Zoltán Kutatóintézet VUK projektjével (Látássérült embereket támogató keretrendszer). Ebben egy magyar, angol és német nyelven működő beltéri navigációt és közlekedést segítő térinformációs rendszert dolgoznak ki. „A mostanihoz hasonló elismerések és bemutatkozási lehetőségek így abban nyújtanak segítséget, hogy bővítsük kapcsolati rendszerünket és a finanszírozási forrásokat az eszköz továbbfejlesztéséhez és teszteléséhez” – hangsúlyozta ki az ügyvezető.

 

Országos hírekvakok és gyengénlátókinnovációtalálmányokstartup