2024.04.25, Csütörtök

A jövőben a HÖOK segít abban, hogy a fiatalok megkaphassák a diákigazolványokhoz kapcsolódó kedvezményeket

mti

2016.07.13. 13:42

"A hallgatók jobban tudják, milyen kedvezményekre van szükségük a diákoknak, mint a hivatal."

Hirdetés

Az Oktatási Hivatal és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kedden aláírt megállapodása értelmében a jövőben a HÖOK segít annak megszervezésében, hogy a fiatalok megkaphassák a diákigazolványokhoz kapcsolódó kedvezményeket.

 

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) hivatalos megnyitóján aláírt szerződésről Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke a rendezvény helyszínén, Velencén elmondta: az új struktúra célravezetőbb, hiszen a helyben tanuló és élő hallgatók sokkal jobban tudják, milyen kedvezményekre van szükségük a diákoknak, mint a hivatal.
    

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke nagyon jó lehetőségnek nevezte a rendszer újragondolását, mert ezzel javíthatják a fiatalok életminőségét és mérsékelhetik kiadásaikat.
    

- A szerződés szerint tulajdonképpen az EYCA (European Youth Card Association; Európai Ifjúsági Kártya Egyesület) nemzetközi diákkedvezmény-rendszerének újragondolásáról van szó. A Oktatási Hivatal átveszi az EYCA-tagság kötelezettségeit, míg a HÖOK online applikációkat, informatikai felületeket készít, továbbá a hallgatói önkormányzatokon keresztül a helyi kedvezmények megszerzésének szervezését végzi - ismertette Maruzsa Zoltán.
    

Az Oktatási Hivatal elnöke megjegyezte: az állam évente 30 millió forintot fizet az EYCA szervezetnek a logók használatáért és azért, hogy a magyar diákok nemzetközi kedvezményekben részesüljenek akár külföldön is.
    

Az elnök szerint a diákok már akár az ősz folyamán érzékelhetik a változásokat, a következő tanév folyamán pedig már az online platformok is megjelenhetnek.
    

Palkovics László oktatási államtitkár arról beszélt, hogy a közelmúltban sikeres volt a felsőoktatás rendszerszintű átalakítása, ma már a tartalmi kérdésekkel foglalkoznak. Az állam folyamatosan növeli a felsőoktatási intézmények finanszírozását, és tavalyihoz képest ismét több százalékkal nőtt a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma.

Országos hírekdiákigazolványHÖOKhallgatói önkormányzat