2024.06.17, Hétfő

Megnyílt a Napközi Erzsébet-táborok első turnusa Mezőszilason

2016.07.04. 13:53

Mezőszilas általános iskolájában megnyitották az Erzsébet-táborok első turnusát. A környék 11 11 iskolájában 11 tematikus tábort szerveznek az elkövetkező hetekben.

Mezőszilas általános iskolájában megnyitották az Erzsébet-táborok első turnusát. A környék 11 11 iskolájában 11 tematikus tábort szerveznek az elkövetkező hetekben.

Jövőre 5,2 milliárd forintot biztosít a központi költségvetés az Erzsébet-táborokra - közölte Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a mai megnyitón.

A kormány idén 4,4 milliárd forinttal támogatja az Erzsébet-tábort és a tavalyi 75 ezernél jóval több, 90 ezer gyerek táborozását segítik. Jövőre várhatóan tovább szélesítik a programot, bővül a helyszínek és a résztvevők száma is, valamint fejlesztik a kárpátaljai és az erdélyi helyszíneket.

Napközi Erzsébet-táborokban pedig idén várhatóan 35 ezer 6-16 éves fiatal töltheti a vakációját . A turnusok az ország csaknem négyszáz pontján, jellemzően oktatási intézményekben, a hét öt napján biztosítanak programokat a részt vevő gyerekeknek.
A táborokkal az a cél, hogy "ne engedjék el nyáron sem a gyerekek kezét", lehetőség van értelmes programot és a felemelkedés esélyét kínálni számukra ebben az időszakban is.

 A táborok hetente 20 és 150 közötti létszámmal működnek, és többségük a fejlesztendő járásokban valósul meg. 

Az államtitkár szerint a táborok, amelyeket ötödik éve szerveznek meg, csökkentik a csellengés, az elkallódás veszélyét, továbbá közösségteremtő erejük van. Mint mondta, prioritásként kezelik a fejlesztést, amely a jövőbe történő, hosszan megtérülő befektetés.
   
Varga Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a környék 11 iskolájában 11 tematikus tábort szerveznek az elkövetkező hetekben. Jelezte, hogy a térségben 25-30 százalék a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya, de akadnak olyan iskolák, ahol a 70 százalékot is eléri.

- Fejér megye északi, gazdaságilag és társadalmilag fejlett részével szemben a déli térség elmaradott. 2010-ben 20 százalékos volt a munkanélküliség, jelenleg 7-8 százalékos, ami elfogadható előrelépés, de helyben sokkal több munkahelyre lenne szükség - mondta a képviselő.

mti