2024.03.02, Szombat

Kulturális örökség napjai - Kastélyok és parkjaik nyitják meg kapuikat Fejérben

2015.09.24. 12:12

Fejér megyében több kastély és annak parkja lesz ingyenesen látogatható a hétvégén a Kulturális örökség napjai országos programsorozat keretében.

Hirdetés

    A Váli-völgyben fekvő Alcsúti Arborétum József nádor 40 hektáros egykori kastélykertjével, a Pollack Mihály tervezte klasszicista kastély napjainkra megmaradt homlokzatával és a kastélykápolnával csábítja az érdeklődőket. Séták indulnak szakvezetéssel szombaton és vasárnap egyaránt.
    Fejér megye déli részén, Dégen vasárnap lesz látogatható Magyarország egyik legszebb klasszicista kastélya, amelyet hazánk legnagyobb angolparkja ölel körül. A legendák övezte kastélyt Festetics Antal császári és királyi kamarás építtette.


    Szintén a hét utolsó napján nyitja meg kapuit a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, amelyet 1844 és 1851 között építtetett Károlyi György gróf klasszicista stílusban. Az utóbbi években teljesen felújított épületet a vendégek idegenvezetés mellett nézhetik meg.


    Az iszkaszentgyörgyi Amade-Bajzáth-Pappenheim-kastély szombaton látogatható: a kastély legrégebbi részét 1735-ben építtette Amadé Antal, 1800-ban a kastély Bajzáth József veszprémi püspök tulajdonába került, majd házasság révén került a Pappenheim grófokhoz. Ugyanígy szombaton lesz megtekinthető a lovasberényi Cziráky-kastély, amely végső formáját - az ott álló kúria átépítésével - 1763-1767 között Cziráky György jóvoltából nyerte el. A barokk stílusú épülethez a család barokk díszkertet is létesíttetett.


    Móron a Lamberg-kastély barokk stílusú angol parkja szombaton látogatható. A madárházban pávák élnek, de a különleges faszerkezetű zenepavilon, a dísztó és a Képző- és Iparművészeti Alapítvány művészeti szimpóziumain készített szabadtéri szobrok is láthatók lesznek.
    A nádasdladányi, Tudor-stílusú Nádasdy-kastély kívülről teljesen felújítva és részlegesen berendezve fogadja a látogatókat szombaton. Épületvezetések óránként indulnak és egy-egy alkalommal a pince is megtekinthető lesz.


    Válon a Tűzoltó és Községi Emlékházban szombat délelőtt régészeti kiállítás nyílik meg, utána műemléki séta indul a faluban. A tárlaton a székesfehérvári Szent István Király Múzeum váli ásatásokból származó, Válon még ki nem állított bronzkori és török kori régészeti leletei lesznek láthatók.

Galéria