2024.03.29, Péntek

Gyermekrészleggel bővült az Aranybulla Könyvtár

szekesfehervar.hu

2017.01.09. 16:16

A Zentai utcai Általános Iskola könyvtárának és az Aranybulla Könyvtárnak az átalakítása még tavaly nyáron megtörtént a város finanszírozásában. Az iskola volt könyvtárhelyiségében tornaszobát hoztak létre, az Aranybulla Könyvtárban pedig a könyvállomány gyarapodása miatt vált szükségessé a bővítés, ennek okán egy új gyermekrészleget alakítottak ki.

Hirdetés

Csiszárné Mahler Mónika, az Aranybulla Könyvtár igazgatója köszönetet mondott a városnak, hogy a Zentai úti Tagkönyvtár gyűjteményét rájuk bízta és kialakította az új helyiséget. Köszönetet mondott továbbá a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének az anyagi forrás biztosításáért és a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak az együttműködésért, valamint a kollégáknak, a kulturális közfoglalkoztatott munkatársaknak és az önkénteseknek az áldozatos munkáért.

„Egy város életében mindig kiemelt ünnepnap, amikor a kultúra területén tudunk intézményt avatni, beszámolni bővítésekről, fejlesztésekről. Azért is fontos ez a pillanat, mert egy komoly összefogás eredményeként valósult meg: köszönöm a könyvtáros szakmának, a hivatásukat gyakorló és annak a felelősségét felvállaló szakembereknek a belátását, amelynek eredményeként az összefogás létrejött és több problémát is meg tudtunk oldani.” – fogalmazott Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere az új részleg átadásán.

Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a terület önkormányzati képviselője köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a gyermekrészleg bővülhetett, mint mondta, a gyermekek minél korábbi bevezetése az olvasás világába elengedhetetlen. Az emberfeletti munkával felújított helyiségről azt mondta, igazi belső indíttatással valósult meg és valódi ékszerdoboznak nevezte a kialakított részleget.

A Területi Művelődési Intézmények Egyesületének nevében Pál Gábor elnökségi tag elmondta, hogy a hozzájuk tartozó intézmények közül az Aranybulla Könyvtár kiemelkedik mind a munka minősége, mind pedig a kialakított igényes környezet tekintetében. Az UNESCO vonatkozó kiáltványából idézve a tudás kapuja felé vezető útként határozta meg a könyvtárakat – amely út tele van feladatokkal a digitális fejlődés korában. Érveinek sorában hangsúlyozta, hogy a könyvtárak nem egyenlőek a könyvekkel, hanem komoly közművelődési programok szervezői, helyszínei, ami a gyermekek tekintetében, az olvasás megszerettetésében még inkább fontos.

Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója felidézte azt a folyamatot, ahogy a két könyvtár összevonásra került, a probléma felmerülésétől a döntések meghozatalán át a kivitelezésig. Azt mondta, hogy könyvtárosokként nemcsak a saját intézményükről kell gondolkodniuk, hanem ezen túllépve az olvasóközönség érdekeit kell nézniük. Kifejezte reményét, hogy a gyerekek közül sokan jönnek majd a több mint 12 ezer dokumentummal bővült Aranybulla Könyvtárba – és minden látogatót invitált a Vörösmarty Mihály Könyvtárba is.

KultúragyermekrészlegAranybulla KönyvtárZentai úti Tagkönyvtárátalakítás