2024.03.28, Csütörtök

Oktatási díjat kapott a Székelyföldi Verstábor

okkfehervar.hu

2016.12.14. 11:28

Az MMA 2016. évi oktatási díját a Varga Sándor Székelyföldi Verstábornak ítélte oda a fiatal generációk „szellemi” útbaigazításának elismeréseként. A díjat Varga Anna, a versek szeretetét nekik átadó nagyszerű kezdeményezés névadójának lánya vette át.

Hirdetés

Első ízben került sor a Magyar Művészeti Akadémia idén alapított oktatási díjának átadására. A rangos elismerést olyan kulturális és oktatási intézmények, művészeti iskolák, valamint pedagógusok és közösségek kaphatják, akik tevékenységükkel öregbítették a magyar kultúra megítélését itthon és külföldön.

A díjátadóra tegnap délután került sor a Pesti Vigadóban, ahol az okleveleket Fekete György, az MMA elnöke adta át, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy tévhit az, hogy a kultúra örökölhető. Mint elmondta, az intelligencia örökölhető, a kultúra alapképességei örökölhetőek, és a kulturáltság tanulását lehet továbbadni, az egész történelem ezt bizonyítja.

Az ünnepségen öten vehették át a Magyar Művészeti Akadémia 2016. évi oktatási díját. Közösség kategóriában az Elismerő Oklevelet a Varga Sándor Székelyföldi Verstábor részére, a Csíki Versünnep és Székelyföldi Verstábor hagyományteremtő létrehozása, és a fiatal generációk „szellemi útbaigazításának” elismeréseként ítélték oda. A díjat Varga Sándor lánya, a verstáborokat szervező Fortis Hungarorum Kulturális Egyesület elnöke, Varga Anna vette át.

A méltatás során elhangzott, hogy Varga Sándor, a Csíki Versünnep és Székelyföldi Verstábor megálmodója az idei esztendőtől immár névadóként szerepel az örökül hagyott; nagyszerű szellemi „vállalkozás” élén. Lánya – örököshöz méltóan – folytatja édesapja elgondolását. Meglátása szerint a tábor nemcsak verstábor, hanem útbaigazító esemény, amely irányt mutat a mai fiataloknak a hazaszeretet, a Kárpát-medencei egységes magyarság, az azonosságtudat, a hit és a becsület felé.

Az idei esztendőben hatodik alkalommal megrendezett Verstábor szakmai vezetője többek között Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, az MMA rendes tagja és Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész.

A díjátadót követően Varga Anna úgy nyilatkozott, hogy hatalmas megtiszteltetés számára, hogy ​a Magyar Művészeti ​Akadémia ​erre az elismerésre érdemesnek tartotta a Varga Sándor Székelyföld Verstábor és a Csiki Versünnep hagyományteremtő és közösségépítő tevékenységét.

Az elismerés – mint mondta - elsősorban édesapját, Varga Sándort, illeti, aki megálmodta, és életre hívta mind a Csíki Versünnepet, mind a Székelyföldi Verstábort. Hozzátette, idén először nélküle, de az ő útmutatásával szervezték a tábort. „Annyira szerette ezt az eseményt, hogy a halála előtti utolsó napokban is még a tábor programját diktálta nekem, napokra lebontva.”– mondta Anna. „Nagyon remélem, hogy ​fentről - talán egy égi Verstáborból - most látja ezt az elismerést, és örül neki.” 

Majd elmondta, hogy rajta kívül ez az elismerés annak a lelkes kis csapatnak is szól, akik a kezdetek óta velük vannak, és biztosítják, hogy a tábor ezzel az elképesztő, és minden résztvevőben maradandó nyomokat hagyó szakmai és lelki töltettel működhessen. Ez a lelkes és gondoskodó csapat a Tábor mögött olyan remek emberekből áll, mint Kubik Anna, Rubold Ödön, Fülöp Zoltán (színészek), Milus Mariann (beszédtanár), Török Máté, Heinczinger Mika és Tóbisz Tinelli Tamás - a Misztrál Együttes tagjai; Lőrincz Bea es Varga Zoltán - a Cédrus Néptáncegyüttes koreográfusai; dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester - Székesfehérvár városvezetése részéről; Nagy Zoltán Péter, Vakler Lajos és Megyeri Zoltán - a Fehérvár Médiacentrum munkatársai, és nem utolsó sorban a Verstábornak otthont adó Csíkcsomortán apraja és nagyja, akik minden táborban lelkesen vesznek részt, és rengeteget segítenek.

Reméli – zárta gondolatait -, hogy még sok-sok nyáron át gyűlhetnek össze Csíkcsomortánban, a Varga Sándor Székelyföldi Verstáborban.

A rendezvényen elismerő oklevelet kapott még a Budai Rajziskola – Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium, Timár Böske, Török Jolán, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Intézetének Animáció Tanszéke.

KultúraVarga Sándor Székelyföldi Verstáboroktatási díjMagyar Művészeti Akadémia