2024.04.23, Kedd

Megszentelték az új kenyeret

2016.08.20. 15:23

A hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án a Bazilikában celebrált Szent István napi ünnepi szentmisét Spányi Antal püspök, aki a mise keretében megszentelte az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizáló új kenyeret.

Hirdetés

1083-ban ezen a napon avatták szentté a fehérvári bazilikában I. Istvánt. A szentté avatási eljárás részeként 1083. augusztus 20-án, a Nagyboldogasszony nyolcadába eső vasárnapon nyitották meg István király sírját. A magyar egyház ezt a napot iktatta a naptárba István névünnepeként. Szent István névünnepe, István király, Szent Király vagy egyszerűen Király napja, 1949 óta az Alkotmány és az Új kenyér ünnepe, a rendszerváltás óta legfőbb állami ünnepünk lett. István szentté avatása, névünnepének naptárba iktatása, amihez VII. Gergely pápa adott felhatalmazást, Szent László király és a magyar püspöki kar érdeme.

 

Szentbeszédében a püspök a kiemelte, hogy Szent István tanításának szellemében vállalnunk kell magyar gyökereinket, vállalnunk kell népünk szolgálatát és ezeréves hagyományaink őrzését.

 

A szentmise keretében a püspök megszentelte az új kenyeret. A kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. Spányi Antal megyés püspök Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik.

KultúraSzent Istvánaugusztus 20.