2024.04.16, Kedd
Lézeres repülő találta meg a világ legmagasabb trópusi fáját

Lézeres repülő találta meg a világ legmagasabb trópusi fáját

ngreport.hu

2019.04.10. 16:42

A száz méteres magasság fölé nyúló óriást már meg is mászta egy borneói famászó.

Hirdetés

Angol és malajziai kutatók megtalálták a világ legmagasabb trópusi fáját – számol be a Live Science hírére hivatkozva az ngreport.hu. A Borneó malajziai részén azonosított fa valószínűleg egyben a legnagyobb ismert virágos növénye is. A fa a Menara nevet kapta, amely a maláj “torony” szóra utal.

Menara a dipterokarpusz-félék közé sorolható Shorea faguetiana fajhoz tartozik. A dipterokarpuszok a világ minden trópusi erdejében megtalálhatóak, a csoport eddigi legmagasabb képviselője (amely Menarához hasonlóan a Shorea nembe tartozik) szintén délkelet-ázsiai.


Lejtőn állva is kiegyensúlyozott

A szakértők egy lézerrel ellátott repülőgép segítségével fedezték fel Menarát. A gép az esőerdő lombkoronáját és talaját mérte fel, 2018 augusztusában pedig a kutatók az adatok közt megpillantották a hatalmas fát, amelyet aztán a helyszínen is megvizsgáltak. Unding Jami, egy helyi famászó 2019 januárjában fel is kapaszkodott a növényre, hogy pontosabb méréseket is végezhessen.

Menara valószínűleg a világ legmagasabb virágos növénye, az előző csúcstartó egy tasmaniai Eucalyptus regnans volt 99,6 méteres magassággal.

A most bemutatott fa törzse igen egyenes, úgy tűnik, hogy Menara annak ellenére szimmetrikus és jól kiegyensúlyozott, hogy egy lejtőn áll. Yadvinder Malhi, az Oxfordi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint nem valószínű, hogy ennél magasabbra képes lenne megnőni egy trópusi fa.

Kitekintőtermészetvilágrekord

Ajánljuk még