2024.04.28, Vasárnap
Közösségi tereit és infrastruktúráját is fejleszti a Duna menti település
Fotó: magyarepitok.hu/Varga-Fekete Dániel

Közösségi tereit és infrastruktúráját is fejleszti a Duna menti település

magyarepitok.hu

2024.03.20. 14:00

Csapadékvíz-elvezető rendszert és parkot épít a STRABAG, valamint a közlekedés akadálymentes és biztonságos feltételeit teremtik meg a Fejér vármegyei Kisapostagon uniós és hazai források felhasználásával.

Hirdetés

Ünnepség keretében helyezte el Varga Gábor országgyűlési képviselő, Nagy Attila Kisapostag polgármestere az „Élhető települések” pályázat támogatásával megvalósuló beruházás alapkövét a Fejér vármegyei településen. Az eseményen jelen volt a kivitelezést végző STRABAG projektvezetője, Förhécz Gábor is.
 

 

Köszöntőjében a település vezetője úgy fogalmazott, hogy összetett projekt megvalósítására készülnek: a járdaépítésen és a felszíni vízelvezetésen kívül, a helyi közösség számára egy közpark alakítanak ki, amellyel egy élhetőbb környezetet szeretnének számukra biztosítani. Az új parkban, ahol baráti társaságok, családok pihenhetnek majd, elhelyeznek egy órát is. Varga Gábor a térség országgyűlési képviselője beszédében a fejlesztések közül kiemelte a járdaépítést, ami régi kérése volt a polgármesternek és a 6-os főút mellett élők és közlekedők biztonságát garantálja majd.  

Mederbe terelik a lezúduló csapadékvizet

A kisapostagi fejlesztések kivitelezésére a legjobb ajánlatot a STRABAG Építő Kft. adta. A projekt európai uniós és hazai források bevonásával, mintegy 294 millió vissza nem térítendő támogatásból valósulhat meg.

A beruházás részeként a kivitelező kiépíti a Petőfi és a Széchenyi István utca csapadékvíz elvezetését. A községen belül jelentős szintkülönbségek vannak, a nagy esőzések során a magasabban lévő utcákból a lezúduló víz általában a Petőfi Sándor utcán gyűlik össze, majd az ár innen tör utat magának a patakmederbe. Az esővízből képződő vízfolyások megrongálták az utcákat és a patakmedret is. A kivitelező a Széchenyi utcában vápás kialakítású útpályát épít azért, hogy a csapadékvizet szabályozottan vezethessék el a területről és elvégzi a kisapostagi vízfolyás meder és rézsű oldalak rekonstrukcióját is.  
 


Új park és a biztonságos közlekedést lehetővé tevő járdák is épülnek

A beruházás részeként a Petőfi utca egy szakaszán akadálymentes és biztonságos közlekedés feltételeit alakítják ki. Az önkormányzat étkezőjétől a 6-os számú főúton lévő buszmegállóig járda épül, a forgalmas úton való átkelést két új gyalogátkelőhely segíti majd.
 


A projektben megújul a közösségi ház környezete is. Új közparkot alakítanak ki, ami a helybeliek kulturált találkozóhelye lesz majd. A fejlesztések célja a község élhetőbbé tételek és az, hogy minél több fiatal a településen maradjon.

Galéria

Helyi hírekjárdaépítésKisapostagStrabagFejér vármegyecsapadékelvezetésÉlhető települések