2024.04.28, Vasárnap
Átadták az idei gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmeket: Fejérben Schmidt József kapta az elsimerést
Fotó: MTI/Mónus Márton

Átadták az idei gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmeket: Fejérben Schmidt József kapta az elsimerést

MTI

2023.11.10. 09:00

Tizenkilenc vadász, köztük Bodrogi Gyula, a nemzet színésze vehette át szerdán Budapesten a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet, amellyel minden vármegyéből egy olyan vadászt tüntetnek ki, aki kimagasló erőfeszítést tett a jótékonysági vadászat népszerűsítéséért és sikeréért.

Hirdetés

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében tartott ünnepségen Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a Széchenyi-emlékérem a vadászati kultúra legértékesebb elismerése, amelynek legfontosabb aspektusa az erkölcsi értéke.

"Valójában ez az, ami túlmutat mindenen. Önzetlennek lenni, az időnket, a pénzünket, egyszóval a javainkat áldozni, beteg gyerekeknek segítő kezet nyújtani az adományozás által, s mindeközben a közjót szolgálni" - fogalmazott Fejes László.

Hangsúlyozta: a magyar vadásztársadalom 170 millió forintot adományozott a jótékonysági vadászatokon keresztül a magyar egészségügy számára és 23 kórház gyerekosztályát támogatta ezidáig országszerte. A támogatásból vásárolt 286 innovatív, hiánypótló eszköz  150 ezer gyerek gyógyításához járult hozzá.

Kiemelte, hogy az OJV létrehozott egy adományvonalat is (hívószáma: 13613), amellyel hívásonként és sms útján 1000 forinttal támogathatják jótékonysági munkájukat.

L. Simon László író rámutatott: a jótékonysági vadászat arról szól, hogy milyen emberek vagyunk. Mint mondta, a nem etikus vadászok csak szórakozásnak és nem szenvedélynek tekintik a vadászatot, nem jótékonykodnak. "Sok apró dolgot lehet kiszűrni a vadászat közben, ami az emberi minőséget, az élethez való hozzáállást tükrözi" - hangsúlyozta.

Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója beszédében emlékeztetett arra, hogy az első vadászati, vadászattörténeti állandó kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nyílt meg 1897-ben, és ugyanitt szerveződött az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás is. A 2021-es Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódva pedig nagyszabású vadászfegyver-kiállításnak adott otthont a múzeum.

Hozzátette: törekednek arra, hogy ne csak a fővárosban, hanem vidéken is láthatók legyenek a gyűjtemény mezőgazdasághoz kötődő és vadászati tematikájú darabjai egyaránt, ezért támogatják a kastélyprogramot és a vidéki múzeumok kiállításait is.

Az idén gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet kapott a Nógrád vármegye vadászai közül kitüntetett Bodrogi Gyula mellett Koncz István (Bács-Kiskun), Móri Richárd (Baranya), Bálint Elek (Békés), Lévai István (Borsod-Abaúj-Zemplén), Hevér Zsolt (Csongrád-Csanád), Schmidt József (Fejér), Vadon László (Győr-Moson-Sopron), Mecsei Dezső (Hajdú-Bihar), Garamvölgyi Tamás (Heves), Szatmári Zoltán (Jász-Nagykun-Szolnok), Strausz László (Komárom-Esztergom), Lakatos Anna (Pest), Varga Zoltán (Somogy), Galambos Róbert (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Zsikó Zoltán (Tolna), Kondora Bálint (Vas), Zsegraics Pál (Veszprém) és Kele Lajos (Zala).

Mint a díjátadó ünnepségen elhangzott, a jótékonysági vadászat hagyománya 2019-ben vált országos szintűvé, és ezt követően, 2020-ban alapította a Széchenyi-emlékérmet az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. (OJV).

A cél az volt, hogy az évente december 27-én megrendezendő jótékonysági vadászatok legönzetlenebb szereplőjét a karitatív programhoz méltó módon ismerhessék el. Magyarország valamennyi vármegyéjében megrendezik az országos jótékonysági vadászatot, ezért 19 kitüntetést adnak át évente. A színezüst emlékérmet Pogány Gábor Benő szobrászművész készítette.

Helyi hírekvadászatgróf Széchenyi Zsigmond-emlékérem