2024.04.27, Szombat
Megújul Fejér vármegye vadregényes útszakasza
Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Megújul Fejér vármegye vadregényes útszakasza

feol.hu

2023.08.29. 08:30

A Nadap és Lovasberény között haladó, forrásvizek rongálta makadám jellegű út új aszfaltréteget kap és forrásvízelvezetéseket helyeznek el az úttestbe.

Hirdetés

Régóta várt fejlesztés kezdődik Fejér vármegyében a 8119-es jelű, Velence-Csákvár-Tata összekötő úton, hamarosan megújul a kanyargós, dombos, erdősávokkal és csodaszép tisztásokkal övezett a Nadap és Lovasberény közötti szakasza. A rekonstrukció országos szinten is fontos, hiszen Komárom-Esztergom vármegyéből és Fejér észak-északkeleti részéből érkezők is ezen az úton érkeznek a Velencei-tóhoz – számol be a fejlesztésről a feol.hu.

 

A beruházás 1 milliárd 142 millió forintból valósul meg, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. kivitelezésében. A kivitelezési terveket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatósága készítette. A tervek szerint ezt követően a Lovasberény–Csákvár közötti szakaszt is felújítják. A cél az, hogy összekössék a Velencei-tó vidékét Majkkal és Oroszlánnyal.

 

A közlekedők új forgalomszabályozással és technikai megoldásokkal találkozhatnak

A munkálatok és a fejlesztés részleteiről augusztus 22-én, kedden számoltak be az érintettek. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő elmondta: egy 1962-ben épült, makadám-jellegű út felújítása történhet meg. A felület két réteg aszfaltot kap, négy helyen forráskivezetést építenek az úttestbe, melynek köszönhetően az útra jutó forrásvizek nem tudják tovább rongálni a felületét. Az út melletti nyílt árkokat és szikkasztókat kitisztítják, az útburkolati jelek megújulnak, a KRESZ táblákat kicserélik. Újdonságként megjelennek az útszakaszon a sebesség figyelmeztetésére szolgáló berendezések, Lovasberény és Nadap bejáratánál egyaránt. Ezeken a szakaszokon vizuális kapukat is létesítenek, amelyek a táblákon túl is egyértelműsítik, hogy a sofőrök lakott területre értek.

 

A helyiek számára rendkívül fontos az útszakasz

A lakosok régóta várják a felújítást, hiszen Lovasberényből ezen az úton tudják leghamarabb megközelíteni az M7-es autópályát, a legközelebbi vasútállomást, a nyári szezonban pedig a Velencei-tavat. Az úton a kerékpáros forgalom szintén jelentős, így még fontosabb, hogy megfelelő körülmények között tehessék meg az az utat a közlekedés résztvevői – fogalmazott Südi Mihály, a település vezetője, kiemelve, hogy tavaly ugyanennek az útnak a lovasberényi, belterületi szakasza újulhatott meg, amely szintén jelentős beruházás volt a helyiek számára.

Köteles Zoltán, Nadap polgármestere is emlékeztetett: két éve a 8119-es út Nadap és Velence közti szakasza újulhatott meg, amely a település lakói és az áthaladó forgalom számára volt nagy megváltás. Lovasberény és Nadap összekapcsolódása mindennapos, sokat jár át egymáshoz a két település lakossága, továbbá egy menekülőút Székesfehérvár felé, ha az autópályán dugó van.

 

Szivárgó rendszert építenek az úttestbe, hogy kivezessék a vizet

Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója a projekt kapcsán visszautalt a 8119-es út nadapi átkelési szakaszának felújítására, amelyre 2006-ban kerülhetett sor a szennyvízcsatorna kiépítését követően. A lovasberényi szakaszt tavaly adták át, így most a két településtábla közti külterületi út kerül sorra. 5838 méterről, vagyis közel 6 kilométerről van szó, melyre változó vastagságú kiegyenlítő réteg, illetve magas igénybevételnek ellenálló, 4 centiméteres kopóréteg kerül.

A vízelvezetést keresztirányú átereszekkel oldják meg a területen, a két oldali útárkot kitisztítják. Az új útburkolati jelek és KRESZ táblák cseréje mellett azonban változásra is számíthatnak az autósok: több helyen előzési tilalmat és záróvonalat vezetnek be a szakaszon. Továbbá Nadap közelében négy helyen is vízfeltörés tapasztalható, amely káros az útburkolatra nézve. Ezért egyedi műszaki megoldással élnek: szivárgó rendszert építenek az úttestbe, amelyek segítik a víz oldalra való kivezetését. Szintén újdonságként tapasztalhatják majd a közlekedők a jelenleg érvényben lévő 15 tonnás tömegkorlátozás feloldását a szakaszon – miután átadtuk a megerősített, felújított úttestet.

 

A felújított szakaszt 2023. december 9-ig kell átadnia a kivitelezőnek, addig pedig félpályás útlezárásokra számíthatnak a közlekedők a munkaterületen.

Helyi hírekvelencei tóútfelújításMagyar Közút Nonprofit Zrt.LovasberényDuna Aszfalt Zrt.NadapFejér vármegye