2024.04.19, Péntek
Székesfehérvár Rallye - Nagy visszatérőkkel és murvás futammal indul az ob szombaton
Kép: szekesfehervar.hu

Székesfehérvár Rallye - Nagy visszatérőkkel és murvás futammal indul az ob szombaton

MTI

2023.03.30. 16:45

Számos korábbi magyar bajnok visszatérésével és a Székesfehérváron és környékén sorra kerülő murvás futammal kezdődik a hétvégén a HUMDA országos ralibajnokság.

Hirdetés

A 61 versenyautót - közte több mint tíz R5-öst - felvonultató mezőnyre 10 gyorsasági szakasz vár, ezek közül négyet szombaton, hatot pedig vasárnap rendeznek meg.

Szombat délután városi szakaszra is sor kerül Székesfehérváron, de ennek az eredménye nem számít bel az összetettbe.

A nevezők között ott van a 2019-ben abszolút magyar bajnok, tavaly a norvég Mads Östberg mögött második Vincze Ferenc, aki Percze Nándor navigátorral és egy Skoda Fabia R5-össel vág neki az idénynek. Visszatért és szintén indul a szezonnyitó Székesfehérvár-ralin a négyszeres ob-győztes Hadik András, aki a 2020-as és a 2021-es bajnoki elsőség után a tavalyi idényt kihagyta. A versenyautó és a navigátor személye nem változott, Hadik a Ford Fiesta R5-össel áll rajthoz, az itinert pedig Kertész Krisztián diktálja neki.

Háromszoros magyar bajnok is részt vesz az első futamon

Ugyancsak részt vesz az idei első futamon a 2012 és 2014 között sorozatban háromszor magyar bajnok Kazár Miklós, aki Begala Tamás navigátorral és egy Mitsubishi Lancer Evo-val versenyez majd, mégpedig az országos rally challenge (ORC) kategóriában. Szintén ebben a géposztályban láthatják majd a nézők a mezőny egyetlen világbajnoki (WRC) autóját, a Citroen C3 WRC-t Bútor Róberttel a volánnál és Tagai Róberttel a navigátori ülésben.

Ami az elmúlt években rendre az élmezőnyben küzdőket illeti, a tavaly összetettben harmadik Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt kettős továbbra is a Skoda Fabia Rally2 típusú autóval indul, s ugyanilyen versenygéppel áll rajthoz a Klausz Kristóf, Papp Tamás kettős, Ranga Péter pedig többévnyi kihagyás után egy új Skoda Fabia R5-össel tér vissza a mezőnybe, oldalán Czakó János navigátorral.

"Nagyon komoly lesz idén is a bajnokságunk, mint ahogy minden évben. Bízunk magunkban és talán reális célnak tekinthetjük, hogy a bajnoki címért küzdjünk, és szeretnénk végre megszerezni azt" - nyilatkozta csapatának csütörtöki közleményében Velenczei Ádám.

Szintén ott lesz a mezőnyben a Turán Frigyes, Farnadi Ágnes kettős a Volkswagen Polo GTI R5-össel, és a Shell Helix Ultra csapatának párosa már a versenyautó új festésének bemutatásakor egyértelművé tette, hogy a végső győzelem a célja.

"Az idénynyitón a pályák részben újak lesznek számunkra, ami mindig izgalmas kihívást jelent, de a rendező kitett magáért, mivel az ismerős szakaszokat is megvariálta. Motiváltak vagyunk és várjuk, hogy a városi szuperspeciálon a nézőkkel is testközelből találkozhassunk" - jelentette ki a csapat közleményében Turán Frigyes.

A Székesfehérvár-rali szombaton délben kezdődik a királyszentistváni gyorsasági szakasszal, vasárnap 15 órakor pedig már az eredményhirdetés következik.

A mezőnyre a 10 gyorsaságin összesen 126 kilométer versenytáv vár. A nézők a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó parkolóiban kialakított szervízpark egész területét látogathatják a hétvégén.

Helyi hírekSzékesfehérvár Rallye