2024.06.22, Szombat
Folytatódik a korszerűsítés a Velencei-tónál
Főkép: Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Folytatódik a korszerűsítés a Velencei-tónál

MTI

2022.12.18. 10:00

A partfalfejlesztés mellett megújultak a vendégmólók és korszerűsödnek a közforgalmú hajóállomások is.

Átadták a vendégmólokat Gárdonyban és aláírták a közforgalmú hajóállomások korszerűsítése első ütemének vállalkozási szerződését is a Velencei-tónál. Az eseményen Tessely Zoltán a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy

a partfalat átlagosan 30 centiméterrel emelték meg, és a munkálatok alatt derült ki több olyan hiányosság, amelynek kijavítására a program nem terjedt ki, de halaszthatatlan volt. Ilyen volt a régi, veszélyes vendégmólók és a korszerűtlen közforgalmú hajóállomások felújítása, amelyet hazai forrásból finanszíroznak. A projekt európai uniós támogatása 14 milliárd forintot biztosított a fejlesztésre.

 Molnár Krisztián a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács vezetője arról beszélt, hogy a régi balesetveszélyes mólók helyére új, modern technológiájú, úszóműves vendégmólókat telepítettek, több mint 1500 méter hosszúságban, amelyből több mint 1000 métert Gárdonyban, 391 métert Velencén és 75 métert Sukorón adtak át. A kilenc helyszínen zajló beruházás több mint 500 millió forintba került - fűzte hozzá.

 Molnár Krisztián elmondta, hogy a Ronekó Kft és a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács (VVVTFT) koordinálásával aláírt vállalkozói szerződés első üteme több mint 275 millió forintos kormányzati támogatással valósulhat meg; a projektben öt hajóállomás, az agárdi hajókikötő, a gárdonyi hajóállomás, a velencei déli kanyari hajóállomás, a pákozdi Szúnyog-szigeti hajóállomás és a sukorói kikötő újul meg, amelyek jövőre már korszerűsített formában várják a térség lakóit és a turistákat. A beruházásban korszerűsítik a közvilágítást, elektromos töltőket helyeznek el és a lehetőségeknek megfelelően a vizesblokkokat, valamint parkolókat alakítanak ki.

Helyi hírekVelencei-tóGárdony vízgazdálkodás