2024.04.26, Péntek
Életveszélyes a jég – sem a Velencei-tó, sem a Balaton nem alkalmas korcsolyázásra
Illusztráció/pixabay.com

Életveszélyes a jég – sem a Velencei-tó, sem a Balaton nem alkalmas korcsolyázásra

police.hu

2022.01.14. 14:04

Egyik tó jegének vastagsága sem éri el a biztonságos szintet – figyelmeztet a rendőrség.

Hirdetés

Életveszélyes a szabad vizek jegén tartózkodni – hívja fel a figyelmet a police.hu híre. Az állóvizek jegére is csak akkor szabad lépni, ha azok vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert, így az kellő szilárdságú. A Balaton jegén tartózkodni azonban még nem ajánlott, hiszen a kikötőkben és a part melletti vízterületeken képződött jég mindössze 1-3 centiméter vastag.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni tilos

• éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,

• járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

• kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint

• folyóvizeken

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik, és a szabályok megszegése miatt akár 50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, vagy szabálysértési eljárást indíthatnak.

Ha mégis bekövetkezik a baleset, a jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem – a jeges ruházatától megszabadítva – fokozatosan kell felmelegíteni a testét, és minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

A rendőrség azt kéri, ha bárki bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlel (beszakadás, süllyedés) azonnal hívja a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjen segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívóján.

Helyi hírekVelencei-tóBalaton