2024.03.29, Péntek
Domborművet avattak Pilinszky születésének 100. évfordulóján Gárdonyban
MTI/Vasvári Tamás

Domborművet avattak Pilinszky születésének 100. évfordulóján Gárdonyban

MTI

2021.11.29. 16:12

Dombormű készült Pilinszky János születésének 100. évfordulójára Gárdonyban. Pintér Balázs szobrászművész alkotása a Gárdonyi Géza Emlékház irodalmi emlékfalánál kapott helyet.

Hirdetés

 

100 éve született Pilinszky János Kossuth- és József Attila-díjas költő, a 20. századi magyar költészet egyik legnagyobb alakja. Ebből az alkalomból avattak domborművet a Gárdonyi Géza Emlékház irodalmi emlékfalánál. Az alkotás Pintér Balázs szobrászművész nevét és kezét dicséri. 

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy a száz éve született költő

"nem kinyilatkoztatni és nem másokat meggyőzni akart, csak megosztani azt a vívódást, megosztani azt az istenkeresést, ami az ő életét jellemezte, az igazság keresését, az útkeresést."

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy Pilinszky Jánosé egy rendkívül összetett életmű, és bár a terjedelme nem túl nagy, de a sűrítettsége, a minősége egészen fantasztikus.

 

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Erdei Péterné, Gárdony város alpolgármestere felidézte, hogy Pilinszky Jánossal volt szerencséje személyesen találkozni 1980-ban és hosszan beszélgethetett vele egy baráti családnál. Lenyűgöző személyiség volt, szavait átitatta az istenhit, őszintén és nyíltan beszélt Istenről egy olyan korszakban, egy olyan világban, amikor egy családi temetésen a Himnusz eléneklésének is súlyos következményei lehettek - mondta.

    Hangsúlyozta, hogy Pilinszky János bátran kiállt hitvallása mellett a maga csöndes, de határozott módján. Mindenre kiterjedt a figyelme, mindenkire és mindenre odafigyelt, olyan légkör vette körül, amelyből sugárzott a jóság és a szeretet.

    Pilinszky János száz éve, 1921. november 27-én született. A Kossuth- és József Attila-díjas költő, a 20. századi magyar költészet egyik legnagyobb alakja. A Fejér Megyei Irodalmi emlékfalat, amely Fejér megyei költőknek és íróknak állít emléket Gárdonyi Géza születésének 151. évfordulóján, 2014-ben avatták fel. 

Helyi hírekGárdony dombormű avatás