2024.04.19, Péntek
Újabb, 25 ezer dolláros támogatást kapott az Óbudai Egyetem az Arconic Alapítványtól
szekesfehervar.hu

Újabb, 25 ezer dolláros támogatást kapott az Óbudai Egyetem az Arconic Alapítványtól

szekesfehervar.hu

2021.10.02. 14:42

Az Arconic Alapítvány 2021. évi támogatásának átadása került sor pénteken az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A 25 ezer dolláros - mintegy 7,7 millió forintos - támogatásból az ipari laborjait fejlesztheti az egyetem. Varga Zsuzsa, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a duális partnerségre is megújították az együttműködést az egyetemmel és várják a hallgatókat.

Hirdetés

Pénteken az Óbudai Egyetem Alba Regia Karán adták át az Arconic Foudation 2021. évi támogatását jelképező 25 ezer dolláros vouchert az egyetem vezetői részére.

Az ünnepségen elsőként Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere felidézte, hogy a héten csak pozitív hírek érkeznek az Óbudai Egyetemről, hiszen sikerült egy történelmi jelentőségű megállapodást kötnie az egyetemnek az állammal, ami mind a működési, mind a fejlesztési forrásokat biztosítja. A polgármester hozzátette, hogy ez megadja a mozgásteret arra is, hogy fontos személyi és infrastrukturális döntéseket lehessen hozni. Az infrastrukturális fejlesztések közül kiemelkedik a mintegy 35 milliárd forintos fejlesztés, ami Székesfehérváron valósul meg. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a mechatronikai park és technológiai kutatóközpont nagy lökést adhat a műszaki felsőoktatás további fejlesztésének, valamint nagy lehetőség a város gazdaságának, a diákoknak és a fiataloknak egyaránt. A csekkátadó ünnepség kapcsán arról is szólt, hogy az Arconic stratégiai partnere nemcsak az egyetemnek és a városnak, hanem a magyar gazdaság egészének is. 

Köszöntötte az ünnepség résztvevőit Dr. Seebauer Márta, az Óbudai Egyetem oktatási rektorhelyettese is, aki kiemelte, hogy az Arconic az egyetem egyik legfontosabb ipari partnere, és az első duális partnerek egyike volt. "Az ipar 4.0 területén ez a támogatás hihetetlenül fontos. Az ipari elektronika laboratórium kialakításához nagyban hozzájárult az előző támogatás és ez a legújabb támogatás is az oktatás és a kutatás területén hasznosul majd" - emelte ki az oktatási rektorhelyettes.

Varga Zsuzsa, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft ügyvezető igazgatója, HR vezetője arról szólt, hogy fiatal, de mégis évtizedes tradíciókra épül a cég: két éve váltak ki a Köfém "campusból" és most már önállóan működnek, a tradíció alapjait pedig az idén 80 éves öntöde adja. Elmondta, hogy értékrendjük szerint hosszútávon, biztonságosan létesítenek és őriznek meg munkahelyeket a városban. Mindennek fontos alapja, hogy tudják a környezetüket támogatni, élen járva a társadalmi felelősségvállalásban. Hozzátette, hogy a duális partnerségre is megújították az együttműködést az Óbudai Egyetemmel és várják a különböző szakok hallgatóit.

A szakmai részről Dr. Széll Károly adjunktus, az ipari robotika szakmérnök képzés felelőse adott tájékoztatást. Dr. Széll Károly kiemelte, hogy szimbiózis alakult ki a kutatásfejlesztés és az oktatás területén is az ipari vállalatokkal, ennek keretében lehetőség van arra, hogy a cégek szakemberei oktassanak óraadóként és az egyetemi oktatók is aktívak legyenek az ipari területen. A szakember bemutatta azokat a laborokat is, amik az utóbbi években létrejöttek: a robottechnikai központot, a VR labort és az ipari elektronikai labort.

Az ünnepségen részt vett Jasper van Zon, az Arconic európai és ázsiai kommunikációjáért felelős igazgatója is, aki elmondta, hogy 2020-ban az Arconic Alapítvány mintegy 7 millió dollár értékben támogatott civil projekteket azokban az országokban, ahol a cég jelen van. Kiemelte, hogy Székesfehérvár és környéke a legfőbb kedvezményezettek közé tartozik: csak 2021-ben 8 helyi civil szervezetet, egyetemet, kórházat támogattak 225,000 dollár értékben.

Helyi hírekArconic AlapítványÓbudai Egyetem