2024.04.19, Péntek
Összetett csomópont könnyíti meg a közlekedést ezen a két Fejér megyei településen
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Összetett csomópont könnyíti meg a közlekedést ezen a két Fejér megyei településen

feol.hu

2021.11.01. 10:00

Mányon dolgozik a Soltút, decemberre végez az útfelújítással.

Hirdetés

Mány település központjából vezet ki Zsámbék felé 1216 méter hosszan az út, amelynek felújítása időszerű, mondta el Ugron Zoltán polgármester szeptemberi bejelentésén – írja a feol.hu. Az útfelújítás mellett két buszöböl épül újjá, új KRESZ-táblák, útfelfestések szolgálják a biztonságos közlekedést.

A Magyar falu program keretében 215,5 millió forintot fordítanak a beruházásra, a kivitelező Soltút Kft. december közepére fejezi be a munkálatokat.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója a helyszínen tartott tájékoztatást. Szavaik szerint

a község belsejében 700 méternyi felújítandó út egy szakaszán járda épül, ahol korábban nem volt, kiigazítják a padkákat, szabvány szerinti kapubejárók és útcsatlakozások készülnek.

A község külső részén vezető út több évtizede épült kavicsos aszfaltból, itt két réteg aszfaltot terítenek újra az elhasználódott úttestre. A csapadékvízelvezetés érdekében megújítanak 700 méternyi földárkot, s ahol szükséges, burkolt árokrendszert is kialakítanak.

 

Összetett, hagyományos csomópontot terveztek

A közigazgatásilag Mányhoz tartozó Háromrózsa közvetlenül a Budapest felé vezető 1-es számú főútvonal mentén fekszik. Az 1-essel párhuzamosan vezet a 8101-es alsóbbrendű út, ezen jogosultak mezőgazdasági munkagépek is közlekedni, s innen vezet Etyek felé a 8108-as út.

Molnár István igazgató kifejtette, a kereszteződés közlekedésbiztonsági szempontból milyen körültekintést igényelt. Nem körforgalommal oldották meg a csatlakozásokat és letérőket, hanem úgynevezett összetett, hagyományos csomópontot terveztek a főútvonalon haladóknak, a kerékpárútba becsatlakozóknak, s a háromrózsai lakosoknak egyaránt megfelelőt.

Egy forgalmi éket beiktattak, új utat építenek 230 méter hosszan az Etyek felőli 8108-astól a 8101-esig.

A 326, 6 millió forintos beruházás során az aszfaltozáson kívül 744 méter szegélykövet fektetnek le és 88 új KRESZ-táblát helyeznek ki.

Helyi hírekútépítésútfelújításetyekMagyar Közút Nonprofit Zrt.MánySoltút Kft.