2023.01.29, Vasárnap
Gyógynövényprogram lesz a jövő hétvégén Hétházpusztán
szekesfehervar.hu

Gyógynövényprogram lesz a jövő hétvégén Hétházpusztán

szekesfehervar.hu

2021.07.18. 10:37

Ugyan a Herbarius túrák augusztus elejéig szünetelnek, de jövő hétvégén van lehetőség becsatlakozni a gyógynövénytábor szombati, egész napos programjába Hétházpusztán. Lencsés Rita szakértő a nyári mezei és erdei gyógynövények begyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának praktikáiba avatja be a résztvevőket.

Hirdetés

Az alapanyagokból szirupok, kenőcsök, növényes olajok készülnek, és a begyűjtött házipatika-alapanyagok mellé számos hasznos ismerettel is gazdagodhatnak a résztvevők.

Az erdő közepén található Hétházpusztán, zavartalan természetes környezetben zajlik majd a jövő hétvégi gyógynövénytábor: aki szeretne becsatlakozni, a szombati, egész napos programban részt vehet július 24-én.

A hasznos és egyben szórakoztató elfoglaltságok között a gyűjtés mellett Lencsés Rita gyógynövényszakértő vezetésével elsajátíthatóak a szárítás fortélyai, a délután pedig remek lehetőséget ad a szörpök és szirupok vagy akár tinktúrák, illetve olajos kivonatok, azaz macerátumok elkészítésére:

Átnézzük a gyógynövényekkel kapcsolatos hasznos információkat: hogyan, mikor gyűjtsük a számunkra előnyös növényi részeket; hogyan tároljuk őket; mikor, mit, mire, meddig, mennyit használjunk a terápiákhoz. Érinteni fogjuk az alapvető tudnivalókat a növények hatóanyagairól, és természetesen általános receptúrákat is megosztok az érdeklődőkkel.” – fogalmaz a program meghívójában a szakértő.

A résztvevők természetesen megkóstolhatják a friss teákat, az esszenciákat, és a korábbi készítményekből is lesz ízelítő. Este, felelevenítve a régi hagyományokat, tüzet gyújtanak, amibe beledobálják a tavalyról megmaradt gyógynövényeket. Az elkészített gyógynövényes termékeket, szörpöket, lekvárokat, szirupokat, olajokat és kenőcsöket természetesen most is hazavihetik a táborlakók, és személyes, egyéni tanácsadásra is lesz lehetőség.

A szombati nap programjába lehet még becsatlakozni: vacsora nélkül 6.000 forintot, vacsorával együtt 7.500 forintot kell fizetni. Jelentkezni a 30/296-6480-as telefonszámon vagy a [email protected] e-mail címen lehet.

Helyi hírekHétházpusztagyógynövény