2024.04.26, Péntek
Új kihívásokat hozott a járvány a civil szférában, az önkéntességben
szekesfehervar.hu

Új kihívásokat hozott a járvány a civil szférában, az önkéntességben

szekesfehervar.hu

2021.02.07. 13:05

A február 1-jei civilek napjához kapcsolódóan szervezett online konferenciát Új kihívások a civil közösségek tevékenységében címmel a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága. A civil szektor élete, működése jelentősen átalakult az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány miatt, az egyesületeknek, alapítványoknak számos újszerű körülménnyel és feladattal kellett szembenézniük. Erről, a jövőbeni kihívásokról és az Önkéntesség Magyarországi Évéről tartottak előadásokat a konferencia szereplői.

Hirdetés

A civil szektor élete, működése jelentősen átalakult az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány miatt, az egyesületeknek, alapítványoknak számos újszerű körülménnyel és feladattal kellett szembenézniük.

 

A résztvevőket Szalay-Bobrovniczky Vince, civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte. Beszámolt arról, hogy idén második alkalommal adták át az Értékteremtő Közösségekért Díjat. A kormányzat civil elismerését Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője és a Táplálékallergiás Gyermekeket Táboroztató Egyesület vehette át Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

A helyettes államtitkár előadásában elhangzott, hogy országosan 20 civil központ működik, melyeken keresztül segítették a szektor működését és a lakosságot a rendkívüli időszakban. 2020 áprilisában megszervezték a második, míg októberben a harmadik civil véradást, melyeken összesen 1374 fő jelent meg és 1212 fő tudott vért adni. A kezdeményezés a negyedik civil véradással folytatódik idén márciusban, Herczegh Anita fővédnökségével.

A civil központok nagyon komoly feladatot folytattak a járványhelyzet kezelésében, a honlapjaikon folyamatosan tájékoztatták az állampolgárokat, lelki-mentális támogatást adtak főként az időseknek, adományokat gyűjtöttek és osztottak, segítettek a mindennapi teendők ellátásában, maszkokat varrtak és vásároltak. Adventi civil börzét szerveztek az online térben, ahol 13,5 millió forint adományt gyűjtöttek össze a rászorulóknak.

Elhangzott, hogy 2019-ben összesen 354 millió forintot osztottak szét országosan a civil szektorban, ez két és félszerese a 2014-ben nyújtott 144 milliárdos támogatásnak. 2020-ban a civileknek felajánlott adó egyszázalék elérte a 9,6 milliárd forintot, melyből 27.800 szervezet részesült. Folyamatosan növekszik a NEA – Nemzeti Együttműködési Alap – keretösszege a civilek támogatására, tavaly 7,7 milliárd állt rendelkezésre, idén már 9,3 milliárd, míg jövőre több mint 10 milliárd forint lesz a keret.

Tavaly létrehozták a Falusi Civil Alapot 5 milliárd forintos támogatási kerettel. Az FCA idén változatlan feltételekkel folytatódik úgy, hogy lesz Városi Civil Alap is az ötezer fő feletti településeknek, szintén 5 milliárdos összeggel. A két alap pályázati kiírása 2021 márciusában jelenik meg. A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) keretében pályázó szervezeteket azzal segítik, hogy az elszámolási időszakot a tavalyihoz hasonlóan idén is meghosszabbítják március 31-ről szeptember 30-ra. Megszületett a döntés a NEA idei támogatottjairól, az érintett civil szervezeteket hamarosan értesítik. Fontos továbbá, hogy a NEA keretében határon túli szerveztek is folyamodhatnak támogatásért.

A székesfehérvéri civil szektor elmúlt évi tevékenységét dr. Cser-Palkovics András polgármester összegezte az online konferencián.

Elmondta, hogy az Önkormányzat 400 civil szervezettel áll kapcsolatban, körülbelül 200-an nagyon aktívak, ennek 38 százaléka egész Fejér megye területén dolgozik. „Közös erőfeszítéseket igényelt az elmúlt rendkívüli időszak. Összefogni, lokálisan cselekedni most mindannyiunk közös ügyét szolgálta!” – fogalmazott a polgármester. Az önkormányzat tavaly előtt 516 millió, tavaly 277 millió forint forrást nyújtott a helyi civileknek, és amikor lehetett, programhelyszíneket is biztosított.

A rendkívüli időszakban a civil szervezetek az Önkormányzattal szoros partnerségben működtek és működnek ma is. Részt vettek a karitatív munkában, de segítették a szociális szektorban, a mentőszolgálatnál és az egészségügyben dolgozókat is. A Székesfehérváron igen intenzíven működő nyugdíjas szervezetek a véleményeikkel, állásfoglalásaikkal segítették az idősügyi ellátással kapcsolatos döntéseket. A településspecifikus civil szervezetek, csoportok tavaly sem adták fel a tevékenységüket, és a rendkívüli keretek között is ápolták a hagyományaikat.

Az Önkormányzat tavaly tavasszal elindította az önkéntes programját, melyben csaknem kétszázan dolgoznak, segítik az időseket, a krónikus betegeket bevásárlással, gyógyszerkiváltással, egyéb ügyintézéssel, lelki támogatással, beszélgetéssel. „Csak visszaigazolni tudom, hogy az Önkéntesség Magyarországi Évének van létjogosultsága. Nagyon sok, a különböző generációkhoz tartozó önkéntesnél érzékelem, hogy szeretnének egy ilyen mozgalomban résztvenni.” – zárta szavait dr. Cser-Palkovics András.

Rácz Zsófia, a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára 2021 - Az Önkéntesség Magyarországi Éve címmel tartott online előadást. „Az önkéntesség amúgy is fontos szerepe még inkább átértékelődött a tavalyi évben, melynek méltó folytatása lesz az idei esztendő.” - mondta, majd hozzátette, hogy 11 partnerszervezettel, céggel – többek között az Önkéntes Központ Alapítvánnyal, az ELTE Társadalomtudományi Karával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a Magyar Református Szeretetszolgálattal – dolgoznak együtt az év programjainak megvalósításán.

2010 óta folyamatosan növekszik az önkéntesek száma Magyarországon, minden harmadik fiatal önkénteskedik, ami nagyon jó jel az önkéntesség kultúrájának erősítésére. Az idei év kiemelt célcsoportja a 15-25 év közötti fiatalság, de szeretnék bevonni a családokat és a szépkorúakat is. Budapest, Debrecen, Székesfehérvár és Szeged lesznek az év központjai, a megnyitót március 4-én tartják Székesfehérváron.

Az online konferencián szó volt továbbá a civil szervezetek számára elérhető állami támogatások 2020-as tapasztalatairól és a 2021-es kitekintésről, a civileket érintő könnyítésekről, jogszabály-változásokról, az Adventi Civil Börzéről, a Miskolci Civil Szemináriumról és a járványhelyzet hozta új kihívásokról.

Helyi hírekcivil szervezetekönkéntes