2021.03.08, Hétfő
Székesfehérváron is leadható szelektíven a használt étolaj az ALDI-nál
Aldi

Székesfehérváron is leadható szelektíven a használt étolaj az ALDI-nál

fejervar.hu

2021.01.20. 09:46

Újabb zöld megoldást vezet be Magyarországon az ALDI. A Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően mostantól már a használt étolaj visszagyűjtésére is lehetőség nyílik néhány kijelölt üzletnél. A tesztüzem 11 ALDI-nál indult el, három székesfehérvári üzlete közül a Szent Flórián körúti egységénél helyezett el szelektív étolaj gyűjtőt az áruházlánc.

Hirdetés

Az ALDI Magyarországon már korábban is számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy minél alacsonyabb legyen működésének a karbonlábnyoma, és vásárlói minél több területen tudjanak hozzájárulni a környezetvédelemhez. Az áruházlánc 2008-as magyarországi első üzletnyitása óta szelektíven gyűjti a papírt, illetve a műanyag fóliát, de a boltokban felhasznált PET palackokat is visszaküldik a dolgozók újrahasznosításra.

A vásárlók az üres üvegeket ma már az üzletek előtt elhelyezett tárolókba tehetik, az itt összegyűjtött üveghulladékot szintén újrahasznosítják. A használt elemek és elektronikai hulladékok is ingyenesen leadhatók bármelyik ALDI-ban.

Az áruházlánc együttműködik továbbá az Élelmiszerbankkal, így az üzletekben keletkező élelmiszer-felesleg emberi fogyasztásra még alkalmas része a karitatív szervezet segítségével rászorulókhoz jut el. A vállalat a „Mellőzni. Újrafelhasználni. Újrahasznosítani.” szlogen alatt futó intézkedéscsomag részeként 2025-re

saját márkás termékei esetében 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagot fog használni, illetve 2025-ig 15%-kal csökkenti csomagolóanyag-felhasználását.

 

Használt sütőzsiradék: környezetterhelés helyett újrahasznosítás

Ma Magyarországon mintegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából 2%-a, körülbelül 500 tonna kerül begyűjtésre. A használt sütőolaj jelentős környezetterhelést jelent, hiszen a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékba helyezve pedig nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel.

Nem jobb a helyzet akkor sem, ha a csatornahálózatba kerül, hiszen egyrészt növeli a szennyvíztisztítók terhelését, másrészt gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. A használt étolaj pedig érték, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosítható.

Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátástól mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna.

A tisztított növényi olajat a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át. A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországon 8,2%-os arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz, így tehát a lakosságtól begyűjtött étolaj közlekedési felhasználásra visszajuthat a lakossághoz, vagy a logisztikai iparág szereplőihez.

A szelektív hulladékgyűjtés terjedésével egyre nagyobb az igény a lakosság részéről arra, hogy a papír-, műanyag- és alumíniumhulladék mellett a használt sütőzsiradék is minél több helyen legyen szelektíven leadható. Ennek az igénynek is eleget téve, környezetvédelmi vállalásaival összhangban, az ALDI folyamatosan azon dolgozik, hogy tovább bővítse a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségeit.

Az áruházlánc így megállapodást kötött a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, amelynek értelmében a használt étolaj visszagyűjtésére is lehetőség nyílik az ALDI áruházainál.

Helyi hírekkörnyezetzöld megoldásokújrahasznosítás