2024.07.21, Vasárnap

Gárdonyban találkoztak a magyarországi nemzetiségek fiataljai

mti

2017.08.27. 18:57

Ma már nem szégyen Magyarországon kisebbséghez tartozni, hiszen az állam minden törekvésükben támogatja a kisebbségeket - hangoztatta Fülöp Attila vasárnap Gárdonyban, a Magyarországi nemzetiségek fiataljainak találkozója nyitórendezvényén.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy 2018-ban a nemzetiségek támogatása tovább emelkedik, 10,3 milliárd forint lesz, ami háromszorosa annak, amit 2010-ben ilyen célokra fordítottak.

A helyettes államtitkár a háromnapos találkozót különlegesnek nevezte, mert ugyan a nyár folyamán több mint tízezer gyerek részvételével 470 nemzetiségi tábort támogattak, de Gárdonyban nem egy-egy nemzetiség különálló tábora zajlik, hanem valamennyi Magyarországon őshonos kisebbség jelen van. Idén 13 nemzetiségből csaknem száz fiatal érkezik, és megismerhetik egymás kultúráját, identitását - tette hozzá.

Fülöp Attila fontosnak nevezte a tábort azért is, mert az önazonosságát vesztő Európában a programok erősítik a fiatalok identitását.

Úgy fogalmazott, nincs más lehetőség, mint hogy a magyarság jó és kiegyensúlyozott kapcsolatot tartson fenn azokkal, akikkel együtt él. Az utóbbi időszakban ez a kapcsolat sokat javult, a magyar kormány ebben példát szeretne mutatni azoknak az országoknak, ahol a magyarok élnek kisebbségben.

Kiszely András, a tábort a Magyarországi Német Fiatalok Közösségével közösen szervező Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezetének elnöke arról beszélt, hogy a nemzetiségi identitás a legfontosabb kincs a nemzetiségi fiatalok kezében, ehhez a saját hagyományok ápolása elengedhetetlen. Mindezt a tábor immár második alkalommal segíti - fűzte hozzá.

A tábornak helyet adó Velencei-tavi Vízi Sportiskolában kerekasztal-beszélgetéseket rendeznek különböző, a nemzetiségi fiatalokat érintő témákban, de a résztvevőknek lehetőségük lesz megismerni egymás kultúráját, gasztronómiáját is.

 

Forrás: mti

Helyi hírekgárdonytalálkozó2017magyarországi nemzetiségek fiataljai