2024.03.28, Csütörtök

Kinyitotta kapuit a nagykarácsonyi Mikulásház

mezohir.info

2016.11.17. 09:59

Határtalan gyereköröm és rengeteg látnivaló a megújult programkínálatban.

Hirdetés

November 13-án, vasárnap reggel kilenc órakor hivatalosan megkezdődtek a nagykarácsonyi Mikulás-programok. Az ünnepélyes megnyitó és a Mikulásház kulcsainak átadását követően a gyerekek rögtön birtokba vették a területet. Voltak akik egyből a Mikulásházat célozták meg első látnivalóként, és akadtak, akik kézműves foglalkozással töltötték a sorállás idejét. A kevésbé fázósak az állatsimogatóban, valamint a szalmabálákból kialakított labirintusban próbálgathatták bátorságukat.

Az idén, mindjárt az első napon, rengetegen érkeztek. Szinte az egész ország területéről hozták gyermekeiket szülők, nagyszülők, vagy az éppen csoportos látogatáson lévő óvodák. A nyitónapon olyan különleges vendégeket is köszönthettek a településen élők, mint a közelmúltban Nagykarácsony baráti településévé vált horvátországi Kórógy hagyományőrző néptáncos csapata, akik 11 órától a művelődési házban a helyi néptáncosokkal közösen adtak fergeteges folklór műsort. Utánuk 15 órakor a 100 Folk Celsius együttes szórakoztatta jelenlévőket. Élményekben tehát ezúttal is bővelkednek a programok. Még a felnőttek számára sem idegen a nagyszakállú létezése, hiszen ők is ellátogatnak, akár szervezetten a nagykarácsonyi Mikulásházba. A folytatásban Nagy Zoltán a nagykarácsonyi Mikulásház üzemeltetője beszélt programokról, tervekről.

- Az idén szeptembertől vettük át öt évre az üzemeltetést. Kisebb felújítási munkákkal kezdtük az évet, jövőre viszont már nagyobb fába is belevágjuk a fejszénket. Az elmúlt három hónap alatt festettünk, új játékokat hoztunk, díszítettünk, az udvart rendbe tettük, felújítottuk a kézműves helyiséget, lappföldi útvesztőt építettünk szalmabálákból, állatsimogatót, kovácsműhelyet, mézeskalács készítő szobát hoztunk létre. A következő hétvégék minden egyes napján három fix programot terveztünk 11, 13 és 15 órai kezdettel.

- Rengetegen jönnek az ország különböző részéről. Esetleg szállással is szolgálnak az érkezőknek?

- Sajnos elég kicsi a település, így a vendégek elszállásolására nincs lehetőségünk, viszont meleg étellel, egyéb étkezési lehetőséggel állunk rendelkezésére. Kürtös kalács, mézes kalács, lángos, kenyérlángos, hurka, kolbász válogatható a kialakított elárusító helyeken. Az étterem részben pedig akár csoportos étkeztetést is megoldunk. A idei évben a hétköznapokra már több mint száz iskolás és óvodás csoport bejelentkezett. Ez nagyjából 4600 gyereket jelent. Az érkezőket szeretettel és egy ajándékcsomaggal fogadjuk. A csoportosan jelentkezők igen változatos összetételűek. Jön 50 rendőr, jön nyugdíjas, mozgássérültek is. Utóbbiakat természetesen kedvezményesen engedjük be. Sőt vannak csoportok, akiket ingyen!

- A jövő tervei?

- Építünk egy nagy csarnokot, melyben a sokak által már jól ismert Mikulásgyárat hozzuk létre. Az üvegfalú épületben azt is megnézhetik a gyerekek, miként készítik a manók az ajándékokat. A fejlesztéseinkkel a programok mellett a község is gazdagodik. Jövőre játszóteret, buszmegállókat építünk. Az idősebbeknek parkot alakítunk ki.

- A programok kimondottan a Mikulásház környékére koncentrálódnak, vagy a település más részeit is bevonják?

- Mindenképpen szélesítjük a helyszínek körét. Az első adventi hétvégén megnyílik a templomnál Betlehem. Itt lesz egy előadó, aki folyamatosan elmeséli a bibliai történetet. Ezen kívül a Nagykarácsonyi Művelődési Ház ad otthont a különböző kulturális eseményeknek. Koncertek, színházi, bábszínházi előadások töltik meg az ünnepi hétvégék kellemes óráit – zárta az interjút Nagy Zoltán Mikulásház üzemeltető.

Nagykarácsonyban 21 éve tartják a Mikulás-programokat. Évente 10-15 ezer látogató kereste fel a Mikulásházat. Legtöbben 18 ezren voltak. A programok mellett, mint hallhattuk a fenti riportban, komoly gazdasági fejlődéssel is járhat a nagykarácsonyiak hagyománya. A búcsúzóban még azt is megtudtuk, hogy az üzemeltető képviselői – az önkormányzattal karöltve – december 23-án 50-60 rászoruló családnak ajándékcsomaggal kedveskednek.

Helyi hírekMikulásházNagykarácsony