2024.02.24, Szombat

Elítélték az SS-jelvénnyel vonuló székesfehérvári férfit

MTI

2016.10.26. 16:41

Önkényuralmi jelkép használata miatt jogerősen egy év felfüggesztett börtönt kapott az a férfi, aki SS-jelzéssel a kabátján vonult végig Székesfehérváron a Becsület napja nevű rendezvényen.

Hirdetés

A Székesfehérvári Törvényszék október 25-én, kedden helybenhagyta a Székesfehérvári Járásbíróság március 10-ei ítéletét, amelyben önkényuralmi jelkép használatának vétségében bűnösnek mondtak ki és egy évre próbára bocsátottak egy férfit, mert a városban tartott Becsület napja elnevezésű rendezvényen SS-jelzéssel ellátott kabátot viselt.

 

 A törvényszék sajtóosztálya közleményében emlékeztetett arra, hogy február 6-án Székesfehérvár belvárosában "Becsület napja" elnevezésű rendezvényt tartottak, amelynek keretében a résztvevők a Hotel Magyar Királytól a Fő utcán át a Kossuth utcában található Fekvő katona szobrához vonultak.
    

SS egyenruha kabátja volt rajta

A rendezvényen a vádlott egy a második világháborúban a német hadseregben rendszeresített egyenruha kabátját viselte. A kabát gallérjának jobb oldalán az önkényuralmi jelvénynek minősülő SS-jelzés volt megtalálható, amivel a vádlott is tisztában volt, ennek ellenére ebben a ruhában nagy nyilvánosság előtt végigmeneteltSzékesfehérvár belvárosában. Magatartása a köznyugalom megzavarására alkalmas volt - írták.
    

A járásbíróság március 10-ei döntését követően a törvényszék azt közölte, hogy a bírósági határozatot a vádlott és az ügyész tudomásul vette, a védő fellebbezett ellene.
    

A Székesfehérvári Törvényszék arról tájékoztatott, hogy a Székesfehérvári Járási és Nyomozó Ügyészség állította bíróság elé a büntetlen előéletű vádlottat. A nyomozók február 12-én fogták el a 20 éves fiatalembert, aki ezután beismerő vallomást tett. A rendőrséghez számos, a rendezvényt kifogásoló bejelentés érkezett - tették hozzá.
    

Székesfehérvár önkormányzata is elhatárolódott

A Székesfehérvári Egyházmegye és az önkormányzat is elhatárolódott a megmozdulástól. A város közgyűlése később határozatban utasította vissza, hogy "szélsőséges és gyűlöletkeltő" rendezvények helyszíne legyen a település.
    

Az MSZP feljelentést tett a "Székesfehérváron csoportosan elkövetett bűncselekmény" ügyében. A Demokratikus Koalíció városi szervezete mélyen elítélte "azt a gyalázatot", amelynek Székesfehérvár otthont adott. Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt ügyvivője és Vajnai Attila, az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006 elnöke szintén feljelentést tett a neonáci szervezetek február 6-ai székesfehérvári rendezvénye miatt. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levélben jelezte a belügyminiszternek, elfogadhatatlannak tartja, hogy a demokratikus Magyarországon 2016-ban ezt zavartalanul meg lehessen tenni.
    

Február 6-án, az úgynevezett kitörés napi székesfehérvári megemlékezésen részt vett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja is. A szervezők meghívták az eseményre Klaus Grotjahnt, a Waffen SS egykori tagját, aki egészségi állapotára hivatkozva végül nem vett részt a rendezvényen.

Helyi hírekszélsőjobbítéletnácizmus