2024.03.29, Péntek

„Ésszerű közlekedés. Hatékony gazdaság” - megkezdődött a mobilitási hét

szekesfehervar.hu, MTI

2016.09.17. 19:53

Székesfehérvár iskolásait és lakóit színes programok várják idén is a Mobilitási Héten szeptember 16-22. között. A rendezvénysorozatban lesz belvárosi séta feladatlappal, Zöld Fehérvár séta a város zöldterületein, iskolai akciók, kerékpáros reggeli, Mobilitási nap a Zichy ligetben, valamint Autómentes nap a lezárt Várkörúton.

Hirdetés

 Az elmúlt években megduplázódott az európai mobilitási héten részt vevő önkormányzatok száma: a szeptember 16. és 22. közötti közlekedési-környezetvédelmi szemléletformáló programsorozathoz idén rekordszámú, 213 önkormányzat csatlakozott - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára a XV. európai mobilitási hét nyitó sajtótájékoztatóján szombaton Budapesten.

 

 

Az Európai Mobilitási Hetet minden év szeptember 16. és 22. között tartják az Európai Bizottság Mobilitás és Közlekedési Főigazgatóságának támogatásával. A kampánnyal az európai helyi hatóságokat kívánják ösztönözni a fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére és támogatására, valamint az emberek figyelmét szeretnék felhívni a környezettudatosabb közlekedésre.

 

Számos magyar településhez hasonlóan Székesfehérváron is különböző programokkal, előadásokkal igyekeznek felkelteni a város lakóinak érdeklődését az alternatív közlekedési eszközök iránt. A nagyközönségnek szánt programok a Civil naphoz kapcsolódóan a Városház téren indultak szeptember 17-én, szombaton reggel 09.00 órakor. 

 

Az Európai Mobilitási Hét egyik kiemelt eseménye a Mobilitási nap lesz, melynek a Zichy liget ad otthont szeptember 18-án, vasárnap. A délelőtt 10.00 órakor kezdődő megnyitót követően a színpadon gyerekprogramok várják az érdeklődőket, ezzel párhuzamosan pedig az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség tart hasznos előadásokat és bemutatókat a kerékpározás veszélyeiről, a baleset- és bűnmegelőzésről. Délután az egyik népszerű hazai telekocsi-rendszerről, az Oszkárról hallhatnak előadást az érdeklődők, majd sporttémájú előadások következnek, a színpadon pedig előbb fitness-előadást láthatnak, zárásként pedig a Shortstory koncertezik.

 

Az Európai Mobilitási Hét során az iskolák diákjaiknak idén is lehetőségük van bekapcsolódni a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség által szervezett Zöld Fehérvár programba, hogy felfedezzék Fehérvár természeti értékeit. Szeptember 15-21. között a tanulócsoportok jogosultak arra, hogy kitöltött, lepecsételt menetlevéllel, a KNYKK támogatásával térítés nélkül igénybe vegyék a helyi közlekedést a Sóstó Természetvédelmi Terület, a Rácbánya, a Palotavárosi tavak és az Aszalvölgyi árok felkeresésére.

 

„Fedezd fel a várost gyalog!” címmel indít belvárosi sétaprogramot a Fejér Megyei Honismereti Egyesület szeptember 16-22. között. Az idei sétával az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezhetnek azok, akik útnak indulnak, és a kinyomtatott feladatlapok segítségével felkeresik a kijelölt helyszíneket.

 

 

Az eseménysorozat szeptember 22-én az Autómentes Nappal zárul, ennek helyszíne a Várkörút lezárt szakasza lesz a Bíróságtól a Rákóczi útig. A program keretében gyakorlati bemutatót tart a Magyar Kerékpáros Klub a Várkörút helyes és biztonságos használatáról, emellett lesz kerekesszékes akadálypálya is. 10.30 órakor kezdődik az óvodások minimotoros és futóbiciklis felvonulása, majd 12.00 órakor a legmobilisabb osztályok mérhetik össze tudásukat. Ezt követően délután a Magyar Kerékpáros Klub és a Gaja Környezetvédelmi Egyesület rendez biciklis uzsonnát, két helyszínen.

 

Az Európai Mobilitási Hét részletes programjai a Fehérvári Programszervező Kft. oldalán érhetőek el.

Helyi hírekEurópai Mobilitási Hét