2024.06.18, Kedd

A határon túli magyar irodalom napjai: középpontban a politikai és társadalmi változások

2015.10.04. 19:01

 A politikai és társadalmi változások jelei az irodalomban és hatása az irodalmi közösségekben - ez lesz a fő témája A határon túli magyar irodalom napjai programsorozatnak, amelyet október 4. és 6. között rendeznek meg Székesfehérváron.

    A rendező Vörösmarty Társaság meghívására több előadó érkezik a határon túlról is - közölték az MTI-vel.
    Az előadások közül több szorosan kapcsolódik a témaválasztáshoz, így Tari István (Óbecse) költő, képzőművész, filmrendező A hadizsákmány föléléséről, H. Szabó Gyula (Kolozsvár) közíró, szerkesztő a romániai és erdélyi magyar könyvkiadásról a rendszerváltozás utáni évtizedekben, Borbély Zsolt Attila (Arad) politológus Negyed század politikai folyamatai Erdélyben, Lukácsy József a Vörösmarty Társaság alelnöke "Politika és irodalom kölcsönhatása a múltban, jelenben. És a jövőben?" címmel tart előadást.
    Természetesen az irodalom sem marad ki a témák közül. Vári Fábián László (Kárpátalja) költő, író Mítosztalanul, Szőcs Margit (Kolozsvár) író, szerkesztő A Napsugár kiadóról, Domonkos László (Budapest) író, publicista Az írói lélek állapotáról, Marcsók Vilma (Délvidék) tanár Jelek a drámai úton, Büki Attila (Érd) költő,író Volt egyszer egy vidéki folyóirat, Falusi Márton (Budapest) költő, szerkesztő A Hitel határon túli kapcsolatai-Új Hitel címmel osztja meg gondolatait az egybegyűltekkel.
    Zárásként október 6-án a találkozó résztvevői az aradi vértanúkra emlékeznek.

Galéria

Aktuálishatáron túli magyar irodalom napjai Vörösmarty Társaság