2024.02.23, Péntek

GYERMEKOTTHON ÉPÜLT SZÉKESFEHÉRVÁRON

2015.11.20. 11:43

Hirdetés

A negyvennyolc férőhelyes gyermekotthon építése még év elején kezdődött meg Fehérváron az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program mintegy 300 millió forintos támogatásával. A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ Új otthon - Új esély című projektjéhez az elnyert támogatáson felül a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 100 millió forinttal járul hozzá. 
Az új otthonba december elején összesen 48 lakó fog beköltözni. Nyolc hat éven aluli kisgyermek, négy kisbaba az anyukájával, valamint további 32 gyermek, akik 12-18 év közöttiek.

A jelenleg is használt Kikindai úti épületet szeretnék kiváltani, amely nem felel meg a gyermekvédelmi jogszabályoknak. A létesítmény elavult, rossz állapotú, a nagy működési költségek miatt kevés pénz jut gyermekek közvetlen ellátására.

 

Az új, 1295 négyzetméter alapterületű gyermekotthont a Tüzér utcában építették fel, a bútorokat, berendezési tárgyakat és műszaki cikkeket is a pályázaton szerezték be, valamint egy sportolásra alkalmas udvart is kialakítottak.

Az ünnepség résztevőit elsőként dr. Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója köszöntötte, aki úgy fogalmazott, hogy a Fejér megyei gyermekvédelem egy emlékoszlopot állít fel az otthon átadásával. Majd Szent Pál apostol szavaival fogalmazva szólt arról, hogy ez a projekt egy közös összefogás alapján valósulhatott meg, hiszen más plántált, más öntözött, a növekedést pedig Isten adta.

 

Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, Bátori Zsolt beszédében szimbolikusnak nevezte az átadást, amelyet a kétnapos gyermekvédelmi konferenciát követőn rendeztek. Elmondta, hogy a székesfehérvári épületen kívül további négy gyermekotthon kiváltására kerül sor a közeljövőben. 2015-ben több mint 800 millió forint értékben fejeződnek be beruházások a szociális és gyermekvédelmi ágazaton belül. Kiemelte, hogy Fejér megye példát mutat a tekintetben, hogy a gyerekekről közös összefogással gondoskodik.

 

Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy az ötlet megszületése és az épület átadása között eltelt hosszú évek alatt óriási nehézségeket kellett leküzdeniük. Meghatódva mondott köszöntet mindazoknak, akik támogatták és segítették ennek a projektnek a megvalósulását, aminek részleteiről Deresné Tanárki Mária, a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója beszélt az átadón. Az épület 2006-os elgondolásától a pályázat benyújtásán át beszámolt az idén februárban megkezdődött építési munkálatok részleteiről, illetve azokról a többlettámogatásokról is, melyek összesen mintegy 90 millió forinttal egészítették ki a közel 300 millió forintos pályázati forrást.

forrás: www.szekesfehervar.hu

Galéria