2021.08.01, Vasárnap
A felelősség mindannyiunké
pixabay - illusztráció

A felelősség mindannyiunké

Fejér Megyei Kormányhivatal

2019.12.02. 17:30

Az Európai Antibiotikum Nap kapcsán felhívjuk a figyelmet a szükségtelen, nem kellően körültekintő antibiotikum-használat veszélyeire, az ellenálló baktériumok kialakulására.

Hirdetés

Az antibiotikumok széles körű használatával egyidejűleg megnövekedett az egyes antibiotikumokkal szemben ellenálló, rezisztens baktériumok száma. Ez a világméretű jelenség nagyon komoly közegészségügyi problémát jelent, közel 80 évvel az első antibiotikum alkalmazását követően. Az ilyen ellenálló baktériumokkal történő fertőzések nehezen kezelhetők, a betegek igen nagy veszélynek vannak kitéve. Az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumok mindannyiunk számára veszélyt jelentenek, mert gyógyításuk igen nehéz.

 

Az antibiotikumok szükségesnél gyakrabban és helytelenül történő alkalmazása hozzájárul az azokkal szemben ellenálló baktériumok számának növekedéséhez. Ne gondoljuk, hogy ez csak az antibiotikumokat felíró orvosok felelőssége. A felelősség mindannyiunké – hívta fel a figyelmet dr. Krisztián Erika, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője. A szükségesnél gyakrabban, helytelenül szedett antibiotikumokkal mi magunk is hozzájárulhatunk az ellenálló baktériumok kialakulásához. Az antibiotikumok helytelen használata az ellenálló baktériumok számának növekedése révén oda vezethet, hogy számos fertőzés esetében elveszíthetjük a hatékony kezelés lehetőségét.

Fontos tudnunk, hogy sohase szedjünk antibiotikumot orvosi konzultáció, orvosi vizsgálat nélkül. Az antibiotikumokat olyan adagban és annyi ideig kell szedni, ahogy azt orvosunk előírta. Ne essünk abba a hibába, hogy ha betegségünk már javulóban van, idő előtt abbahagyjuk a gyógyszer szedését. A korábbi kezelésből megmaradt antibiotikumot egy másik, esetleg hasonló betegség kezelésére ne kezdjünk el szedni, és másnak se ajánljuk fel. Ne kezdjünk öngyógyításba másoktól kapott antibiotikummal. Sohase tartogassunk antibiotikumot későbbre. Ha nagyobb mennyiséget kaptunk, mint amennyire szükségünk volt, adjuk le a gyógyszertárakban.

Ha egy korábbi betegségünk antibiotikum adását követően gyorsan gyógyult, csábító lehet ugyanazt az antibiotikumot szedni hasonló tünetek esetén, azonban csak orvosunk tudja eldönteni, hogy ebben az esetben is baktériumok okozta fertőzésről van-e szó, és szükséges-e ismételten antibiotikumot szedni. Az antibiotikumok nem képesek minden betegséget meggyógyítani, nem megfelelő okból történő szedésük nem vezet gyorsabb gyógyuláshoz, viszont hozzájárulhat az ellenálló baktériumok kialakulásához.

Az őszi, téli időszakban a felső légúti megbetegedések túlnyomó többségét vírusok okozzák, amelyekre az antibiotikumok teljesen hatástalanok. Enyhe fertőzések esetén a tünetek enyhíthetők vény nélkül kapható gyógyszerekkel is, azonban ha a tünetek nem javulnak, súlyosbodnak mindenképpen indokolt orvoshoz fordulni – hangsúlyozta dr. Krisztián Erika főosztályvezető.

Krónikus betegségek esetén légúti hurutos megbetegedések enyhe tüneteinek jelentkezésekor már ajánlatos orvoshoz fordulni. Az orvos a vizsgálat alapján eldönti, szükség van-e antibiotikum-kezelésre.

Gazdaságfelelősségantibiotikum