2024.04.26, Péntek
Ügyfélkapun keresztül kell beadni a gazdáknak a nitrát-jelentést
Fotó: FMKH

Ügyfélkapun keresztül kell beadni a gazdáknak a nitrát-jelentést

Fejér Megyei Kormányhivatal

2019.03.07. 19:00

Figyelem! Legkésőbb március 31-ig kell benyújtani a gazdáknak, mezőgazdasági üzemeknek a nitrát-jelentést.

Hirdetés

Ezt kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítással tehetik meg – erre hívja fel a figyelmet Havasné Tátrai Éva, a Fejér Megyei Kormányhivatal talajvédelmi felügyelője. Kitöltése a naprakészen vezetett, megfelelő adatokat tartalmazó gazdálkodási napló alapján lehetséges.

A nitrogén elengedhetetlenül fontos a növények, illetve a talajban élő mikroorganizmusok számára. Ám ha a trágyázás révén kijuttatott nitrogén nem hasznosul, akkor szennyezheti a felszín alatti vizeket. Magyarország területének 70 százaléka minősül érzékenynek a mezőgazdasági eredetű nitrát-szennyezéssel szemben. 2008 óta az ezeken a területeken gazdálkodók, valamint – a képződő trágya mennyiségének nyomon követése érdekében – a nagyobb állattartók részére is adatszolgáltatást ír elő a jogszabály.

A nitrát-szennyezés elkerülése érdekében több fontos előírás is létezik. Így például tilos a trágya földekre történő kijuttatása október 31. és február 15. között, mivel ebben az időszakban nincs a földeken növény, amely felvehetné, hasznosíthatná a trágyában levő nitrogént. Ekkor a termőföldön trágyát tárolni sem szabad, hiszen ebből koncentrált mennyiségben mosódhat ki a kémiai elem. További fontos szabály, hogy – a túltrágyázás elkerülése érdekében – az évente kijuttatott szerves eredetű nitrogén hatóanyag nem haladhatja meg a hektáronkénti 170 kilogrammot. Ideiglenes trágyakazal – a tilalmi időszakot kivéve – a tábla szélén, adott helyen legföljebb két hónapig tárolható, a depóniát minden évben máshol kell kialakítani. Trágyázni azonnali bedolgozással 12 % és 17 % közötti lejtés esetén lehet, 17 %-nál nagyobb lejtésű területeken tilos mindennemű trágyázás.

Az adatszolgáltatásról további információ és a bejelentéshez szükséges nyomtatványok a http://anyk.nebih.gov.hu/ linken érhető el.

Gazdaságügyfélkapunitrát-jelentés