2024.04.19, Péntek
Figyelem: holnaptól büntetnek, ha nincs 2019-es autópálya matricája
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Figyelem: holnaptól büntetnek, ha nincs 2019-es autópálya matricája

MTI OTS

2019.01.31. 15:00

Ma lejárnak a 2018. évre váltott országos és megyei e-matricák. A tavalyi vignettákkal 2019. január 31-én éjfélig lehet jogszerűen közlekedni a hazai autópályákon és autóutakon. Az idei e-matricák megváltását érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni, hiszen annak elmulasztása esetén borítékolható a büntetés.

Hirdetés

Az e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságát bármikor megválthatja online az www.e-autopalyamatrica.hu oldalon. Emellett lehetőség van SMS-ben, mobilalkalmazás révén, valamint pl. benzinkutakon, utazási irodákban történő vásárlásra is.

Fontos tudnivaló, hogy az e-matricát minden esetben a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni, azonban ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot, és így elkerülheti a pótdíjfizetést. A vásárláskor, még a fizetés előtt ellenőrizni szükséges a rendszámot, a felségjelet, a járműkategóriát és az érvényességi időt.

Még mindig a benzinkúti vásárlás a legnépszerűbb módja az autópálya-matricák megváltásának, azonban egyre inkább teret nyer az elektronikus vásárlás, amely egyszerű, gyors és kényelmes módja az úthasználati jogosultság beszerzésének. Azt is kijelenthetjük, hogy bár a 2019-as éves jogosultságokat már december 1-je óta meg lehet vásárolni, az autósok túlnyomó többsége még mindig január 31-ére halasztja a vásárlást.

Gazdaságbírság e-matrica