2024.03.28, Csütörtök

Irodai erdő, munkahelyi relax, sétálomeetingek: ez már a jelen!

penzcentrum.hu

2017.11.03. 12:58

A fokozódó munkaerőhiány ember- és természetközpontú megoldásokat generál a munkahelyi körülmények fejlesztésében.

Hirdetés

A legutóbbi hírek szerint most már valamennyi ágazatot sújtja Magyarországon a munkaerőhiány. A Budapesten rendezett HR Fest többek közt azt is körbejárta, milyen eszközökkel nyerhetik meg a cégek versenyt a munkaerőpiacon.

A penzcentrum.hu cikkében bemutatott rendezvényen kiderült, látványosan növekszik a betöltetlen állások száma Magyarországon: 2017-ben eddig összesen több mint 11 ezer hirdetés került fel az állásközvetítő profession.hu oldalra, míg tavaly egész évben csak megközelítette a 10 ezret, 2015-ben pedig 7 939 volt.


A testi-lelki egyensúly is tényezővé válik

A jelenlegi trendek eredményeként egyre nagyobb jelentősége van a munkáltatói márka építésének. Erre az egyik lehetséges eszköz a jólét mint vállalati stratégia alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy

a cégvezetők és tulajdonosok a tervszámok és teljesítménymutatók mellett a humán oldalra is fókuszálnak, és segítenek megteremteni a munkavállalóknak a testi és lelki egyensúlyt.

„Ezek a megoldások a statisztikák szerint egyre inkább szerepet játszanak a munkahelyválasztásban, és a vállalatvezetők közül is egyre többen vannak tisztában ennek a jelentőségével" - véli Faragó István, a Stressz-M alapítója és ügyvezetője.

„Az egészségügyi és életmód-programoknak köszönhetően bizonyítottan alacsonyabb lesz a távolmaradási arány” - mondta Zsolnai Gábor, az Union Biztosító vállalati egészségszakértője. Szerinte kifejezetten javasolt a sétálómeetingek, a munkahelyi mozgásórák, a relaxációs helyiségek.


Egyre fontosabb a természetközeliség

Erdélyi Emőke, a Skanska HR Business Partnere arról beszélt, milyen koncepciók uralják a jövő irodáit. Egyik fő eleme a a természettel való szimbiózis:

  • olyan élő épületek, amelyek önellátásra képesek víz- és napenergia felhasználásával,
  • önfenntartó épületek, amelyek képesek levegőt előállítani és megtisztítani.

„Ezeknek egy része csírájában már ma is jelen van, például a természetközeliség egyre több hazai irodában jelenik meg: találkozhatunk zöld falakkal, természetes anyagokkal, és akár kis irodai erdővel is” - mondta Erdélyi Emőke.

munkahelyekGazdaságHR