2024.04.19, Péntek

Ezekben a járásokban keresik a legtöbbet

hirado.hu, vg.hu

2017.09.02. 11:06

Nyugaton és Budapesten a legmagasabb az egy főre jutó nettó jövedelem, míg az alacsony jövedelmű járások a déli, a keleti és az északkeleti országrészben összpontosulnak - írja a Világgazdaság.

Hirdetés

Magyarországon a Szombathelyi, a Győri, a Székesfehérvári és a Paksi járások által kijelölt „félkörön”, valamint Budapest környékén található járásokban magasabb az egy lakosra jutó nettó adózó jövedelem. Ezzel szemben a déli, a keleti és az északkeleti országrészben összpontosulnak az alacsony jövedelműek, e jellegzetességet csak a fejlettebb várossal rendelkező járások (például a Debreceni) vagy a kis lélekszámúak törik meg – derül ki GKI Gazdaságkutató Zrt. lakossági jövedelmek alakulását vizsgáló felméréséből.

A 2009 és 2015 között a hazai járásokban végzett kutatás rávilágított: egyes esetekben a járásközpontban keletkező magasabb jövedelmek húzzák fel a járási átlagot, ami egy-egy nagyobb vállalat jelenlétének köszönhető.

A GKI kutatása szerint 2009 és 2015 között járásonként (Budapest kivételével) átlagosan 26 százalékkal nőttek az egy főre jutó nettó adózó jövedelmek, ami a hat év alatti 17 százalékos infláció mellett 8 százalék körüli reálnövekménynek felel meg. Összesen 13 járásban esett az adózó reáljövedelem, míg 75 járásnál átlag alatti emelkedés volt. Átlag felett mintegy 67 járásban nőttek a jövedelmek, további 19 esetében pedig jelentős, azaz 15 százalék feletti volt a reálváltozás.

A teljes cikket itt olvashatja.

 

Forrás: Világgazdaság

Gazdaságadózás2017székesfehérvári járáspaksi járásjövedelmi szórásjövedelem