2024.05.26, Vasárnap

Szép summára számíthat az, aki eladja a nyaralóját

mti, otthonterkep

2017.03.03. 11:49

Egyre gyakrabban lehet találni eladó ingatlant a velencei-tavi településeken. Akik most árulják nyaralójukat már több bevételre számíthatnak, mint egy-két évvel ezelőtt.

A Velencei-tónál lezajlott fejlesztések jelentősen emelték a keresletet az elmúlt másfél-két évben. A Kápolnásnyékhez közeli partszakasz, valamint az északi oldalon Sukoró lett népszerűbb, főleg a panoráma miatt. Egy év alatt 18-20 százalékos volt az árnövekedés – írta az MTI. 

Egy év alatt nagyjából 40 százalékkal emelkedett egyes területeken a nyaralók ára, főleg a Balatonon és Budapest környékén, így átlagosan 286 ezer forint a négyzetméterenkénti ár az Otthontérkép.hu legfrissebb elemzése szerint.

Az ingatlanportál szerdai, MTI-nek küldött közleménye kiemeli: ez a növekedés annak fényében is drasztikus, hogy a nyaralókra jellemző szezonális áringadozás felfelé ívelő szakasza még csak a tavaszi hónapokban fog jelentkezni.

A legdrágábbak az új építésű nyaralók, átlagosan 287 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, míg közepes állapotút átlagban négyzetméterenként 177 ezer forintért lehet venni.

A portál adatai szerint a legtöbb hétvégi házat 10 millió forint alatt kínálják eladásra, és számos ingatlant hirdetnek 11-15 millió és 16-25 millió forintért. 25 millió forint fölött már jóval kevesebb eladó nyaralóval találkozhatunk. Ez egyébként az alapterülettel is összefüggésben van, az ingatlanportál elemzése szerint ugyanis az eladó nyaralók többsége 50 négyzetméter alatti, de jelentős számmal akad 51 és 75 négyzetméter közötti alapterületű ingatlan is. A 120 négyzetméternél nagyobb eladó nyaralók már ritkaságszámba mennek.

GazdaságingatlanárakingatlanpiacVelencei-tónyaralókkereslet